MARIO KORDIĆ Svaki dan sam sve uvjereniji da sam donio ispravnu odluku

Mario Kordić
hercegovina.info

Ravnatelj Doma zdravlja Mostar Mario Kordić nositelj je HDZ-ove liste za Mostar. Nezgodno, svega 10 dana pred izbore u generalni štrajk stupaju i zdravstveni djelatnici, gdje sindikalisti prozivaju ravnatelja da koči štrajk u svojoj instituciji.

Kordić pak kaže da zdravstveni djelatnici zaslužuju bolji standard, te da podržava sindikaliste u njihovom naporu. Ističe i da se nije pokajao što se odlučio za politički angažman, da je zadovoljan listom koju predvodi. “Svaki dan sam sve uvjereniji da sam donio ispravnu odluku, i da služenjem građanima kroz poziciju gradskog vijećnika mogu još vise doprinijeti lokalnoj zajednici nego kroz dosadašnji angažman”, tvrdi Kordić. Što je još kazao u intervjuu za hercegovina.info pročitajte u nastavku razgovora.

Sindikati vas prozivaju i tvrde da jedino u vašoj ustanovi nije moguće organizirati štrajk, odnosno, da jedini niste dostavili Sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati. Je li to točno?

-To nije točno.  U Domu zdravlja Mostar uvijek su se poštivala i poštivat će se prava djelatnika. Kad je riječ o štrajku i Sporazumu o poslovima koji se ne mogu prekidati – tu su također ispoštovane sve pravne procedure s naše strane, te ne postoji nikakav utemeljen razlog za bilo kakve prozivke. Unatoč trenutnoj problematici zbog nepostojanja Sindikata Doma zdravlja Mostar, menadžment ove ustanove ipak je pronašao način za potpisivanje ovog Sporazuma o poslovima koji se ne mogu prekidati kako bismo pružili punu podršku svim djelatnicima u borbi za njihova prava.

Trebaju li zdravstveni djelatnici  u HNŽ-u imati bolji standard, odnosno, zašto su među najmanje plaćenima u Federaciji?

- Menadžment Doma zdravlja Mostar kontinuirano ulaže napore u omogućavanje boljeg standarda zdravstvenih djelatnika. Držimo ovu temu kao jedan od prioriteta kreiranja zdravstvenih politika, posebice sada u vrijeme pandemije kada su zdravstveni djelatnici izloženi većem riziku i kada je frekvencija posla kojeg obavljaju u najmanju ruku udvostručena. Bolji standard zaslužuju svi zdravstveni djelatnici u Federaciji uključujući i HNŽ.

Jeste li već požalili što ste se upustili u utrku za gradonačelnika Mostara?

- Apsolutno ne, svaki dan sam sve uvjereniji da sam donio ispravnu odluku, i da služenjem građanima kroz poziciju gradskog vijećnika mogu još vise doprinijeti lokalnoj zajednici nego kroz dosadašnji angažman.

Jeste li zadovoljni listom koju predvodite?

- Prezadovoljan sam listom jer su to ljudi koji su ostvarili karijere i van politike, a koji su svo ovo vrijeme radili za svoje lokalne sredine kao obični građani boreći sa administracijom, a sada imaju priliku to raditi kroz gradsko vijeće koje je ustvari i nadležno za donošenje odluka koje će unaprijediti kvalitetu života svih građana.

Kako komentirate rad Ljube Bešlića?

- Dvojako. Vrijeme u kojem je postojalo gradsko vijeće smatram pozitivnim i produktivnim jer su započeti mnogi infrastrukturni projekti u gradu Mostaru, ali nažalost nakon ukidanja gradskog vijeća došli smo u situaciju gdje se zbog ograničenih nadležnosti gradonačelnika pojedini projekti nisu mogli nastaviti.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.