MARGINALIZIRANE GRUPE U MOSTARU "Ne vrijedi što radite ako nije dobro, pločnici ne mogu biti osam centimetara visoki"

Panel diskusija "Mostar može biti inkluzivan grad"
Hercegovina.info

U dvorani Gradske vijećnice Grada Mostara danas je održana panel diskusija pod nazivom „Mostar može biti inkluzivan grad“, u sklopu koje su izneseni prijedlozi i preporuke koje imaju za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građana.

Panel diskusiji nazočili su brojni dužnosnici iz različitih sfera, među kojima su Stjepan Šaravanja, ispred Službe za komunalne poslove i okoliš Grada Mostar, Naida Spužević, Odjel za praćenje ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom, Ivica Pavlović, Udruga parapregičara i oboljelih od dječije paralize Marko Ravlić, Ivana Arapović Aničić, Dom zdravlja Mostar, Tea Rebac, Udruženje Žena BiH, Ilijana Miloš, Ured komesara policije MUP HNK/Ž, Dženan Huseinspahić, Udruženje Sunce Mostar i Marijan Tustonja ispred Ureda za studente sa invaliditetom Sveučilište u Mostaru. Svi oni su interaktivnoj komunikaciji zajedno sa prisutnima pronalazili rješenja i iznosili probleme koji se mogu ticati svih nas, a svi prijedlozi su zabilježeni i bit će predati na adrese zakonodavaca i onih koji mogu takve stvari uvažiti i promijeniti.

Panel diskusija "Mostar može biti inkluzivan grad"

„U ožujku 2023. godine organizirali smo tri panel diskusije pod nazivom 'Mostar može biti inkluzivan grad'. Tijekom tog događaja prikupili smo, u suštini, preporuke koje smo danas prezentirali i cilj ovog događaja je kako da upoznamo zakonodavce sa stvarnim potrebama marginaliziranih skupina građana u Mostaru, kao i da upoznamo predstavnike civilnog društva koje su to nadležne institucije, jer često vidimo da se u kolokvijalnom govoru miješaju nadležnosti. Putem ovog događaja željeli smo  informirati civilni sektor, a onda to da oni prenesu na svoje građane Mostara“, kazala je Selma Žuljević, komunikacijska službenica LDA Mostar, za Hercegovina.info.

Kako kaže, ovo je prvi put da rade jedan ovakav događaj, a ovaj dokument sa preporukama nastao je u okviru Projekta Mostar - Prostori koji pokreću kojeg financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Goste smo birali sa željom da se tu nađu ljudi kojih se ove preporuke tiču, ali i zakonodavci koji bi nam rekli šta je to što imamo, uključujući zakonske okvire, procedure koje se poštuju ili ne te gdje se ove preporuke uklapaju i da li su relevantne. Nakon ovog događaja, sada smo sigurni da jesu relevantne i mi ćemo se truditi da, uz preporuke koje smo već imali dodamo i ove nove od danas, pa zajedno napravimo korak ka boljem sutra“, rekla je Žuljević.

Za Hercegovina.info govorio je i Ivica Pavlović, Udruga paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Marko Ravlić, koji nam je detaljnije objasnio sa kakvim problemima se osobe sa invaliditetom susreću u Mostaru.

„Došli smo ovdje dokazati institucijama našu problematiku, evo i konkretan primjer da osobe koje koriste invalidska kolica ne mogu normalno kretati se kroz Mostar, javni prevoz nije prilagođen takvim ljudima, pločnici još manje, ulazi u institucije. To su samo neki od problema sa kojima se susrećemo i borimo. Već godinama unazad mi se borimo za ove stvari, istina, radi se na tome, ali pretežno neuspješno i mizerno. Na primjer, prilagodbe pločnika, čak i kad se rade, ne urade se kako treba“, istaknuo je Pavlović za naš portal.

Panel diskusija "Mostar može biti inkluzivan grad"

U biti, kako kaže Pavlović, takve stvari se rade i pokreću zbog osoba sa invaliditetom, a opet se na kraju ne urade dobro.

„Želio bih da se čuje naš glas, da se stvari ne rade zato što moraju, da se poštuju procedure, jer nama ne vrijedi puno ako je nešto urađeno za nas, a opet nije dobro“, pojasnio je Pavlović.

Nekadašnja zastupnica Vesna Šunjić iskoristila je trenutak da prokomentira navedene prijedloge i probleme, pa je tako kazala kako se i sama uz supruga susreće s njima često.

„Grad Mostar nema apsolutno nikakvo opravdanje za naše pločnike. Mi imamo sasvim dovoljno sredstava koje ne uspijemo ni iskoristiti u zajedničkoj komunalnoj potrošnji. Mi imamo zakonsku regulativu, imamo sredstva, nemamo nikakve prepreke, a opet je ovakvo stanje. Dok sam bila vijećnica govorila sam također o ovome i stavila sam izazov pred vijećnike ako misle da je ovo neka vrsta populizma, da onda i samo prođu gradom u invalidskim kolicima. Komunalna poduzeća trebaju raditi svoj posao kako treba, da rade ono za šta su plaćeni, mapiranje je odrađeno i tu nema prostora za izgovore. Nadzor nad izvršenjem radova je neophodno. Rubnjaci ne mogu biti osam centimetara visoki“, kazala je Šunjić.

Za Hercegovina.info govorio je i mladić Dženan Huseinspahić, koji se tu danas našao ispred Udruženja Sunce Mostar, a koji nam je kazao šta želi promijeniti u budućnosti.

„Ovakve aktivnosti su jedna od najvažnijih stvari koje se trebaju događati u našem gradu. Prvi put nazočim ovom događaju i već sada imam želju da se ponovi što prije. Ja ne želim dočekati u budućnosti da bude upitno hoću li moći ući u neku zgradu i doći do njenog posljednjeg kata. Potrebne su nam trenutne promjene, pristupi omogućeni za sve“, zaključio je Huseinspahić.

Preporuke, između ostalih, podrazumijevaju pristupačnost prometnica i objekata za osobe sa invaliditetom, adaptiranje postojeće cestovne infrastrukture, osigurati pristupačnost za OSI pri gradnji novih objekata, osmisliti i implementirati kvalitetan i dosljedan program nadgledanja i inspekcije javnih površina i cestovne infrastrukture, intenzivirati rad nadležnih službi inspekcije pri otkrivanju neregularnosti pristupa objektima i kažnjavanju odgovornih, raditi na unaprijeđenju pristupa informacijama (multimedijalna pomagala za slijepe i slabovidne, gluhe, osigurati pristup školama i obrazovnim institucijama za OSI, naglašavajući značaj liftova i podizno-spuštajućih platformi uzimajući u obzir veliku prisutnost stubišta u ovim objektima i mnoge druge koje će težiti pokretanju nekog boljeg života za sve u Mostaru.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.