Koronavirus pojedini trgovci koriste za povećanje cijena, kazne od 2500 do 5500 KM

Koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info

Pandemiju koronavirusa i povećanu potražnju za određenim proizvodima pojedini trgovci su iskoristili za povećanje cijena.

Nekoliko građana uputio je žalbe Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača koja je vezana za neopravdano povećanje cijena, a odnosile su se na ljekarne i trgovine.

“Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH je zaprimila žalbu potrošača iz čijih navoda (“Žaliteljica je po cijeni od 5,00 KM kupila sredstva za dezinfekciju ruku, a pri tom nije dobila račun. Na bočicama nije bilo nikakve deklaracije”) je vidljiva nepoštena poslovna praksa trgovca, a posebno je zabrinjavajuće što se to događa u ljekarnama”, kazali su za hercegovina.info iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH.

Ombudsman upozorava kupce da se suzdrže od takve kupovine, a Institucija ombudsmana poduzima sve mjere da takvi trgovci budu najrigoroznije kažnjeni, jer nanose štetu ekonomskim interesima potrošača i u konačnici dovode u pitanje zdravlje potrošača.

“Zakon o zaštiti potrošača u BiH na jasan način regulira obvezu trgovca da obavlja trgovinsku djelatnost na pošten način odnosno na način koji nije u suprotnosti sa dobrim poslovnim običajima. Također, navedeni Zakon propisuje prekršajnu novčanu kaznu u iznosu od 2.500 KM – 5.500 KM za trgovca koji prodaje proizvod na način koji je u suprotnosti sa dobrim poslovnim običajima. S tim u vezi, Institucija ombudsmana će čim prije, a u suradnji sa nadležnim službama za inspekcijske poslove poduzeti određene mjere kako bi se prevazišla predmetna problematika te kupci na adekvatan način bili zaštićeni”, naveli su iz Institucije omdusmana za zaštitu potrošača u pismenom odgovoru na naše upite.