KORDIĆ "Stojim iza Uprave Zračne luke Mostar, bazen nije zapeo, a Proračun će biti veći nego ikada"

Mario Kordić
Hercegovina.info

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić izjavio je kako stoji iza Uprave Zračne luke Mostar i svega onoga što je urađeno u protekle dvije godine.

"Kada je u pitanju Zračna luka Mostar, u ovoj godini implementirani su svi projekti koji su po auditu bili zamjerka na tehničko stanje Zračne luke. Među ostalim, to je perimetrijska ograda, automatski sustav za slijetanje, farbanje rulnica, tehničko opremanje vatrogasne ekipe i niz rendgen uređaja, sanitarnih čvorova i tako dalje. To su sve bile nekakve zamjerke kod zadnjeg audita i svi ovi projekti završili su bez ijedne žalbe i oni su trenutno ili završeni ili u fazi implementacije", komentirao je gradonačelnik Kordić inicijativu gradske vijećnice Irme Baralije (Naša stranka) za smjenu Uprave Zračne luke Mostar zbog loših poslovnih rezultata u 2022. godini, prenosi Fena.

Sadržaj se učitava...

Po gradonačelnikovim riječima, nakon tehničkog uređena Zračne luke mogu se očekivati nove linije i povećanje broja putnika.

"Obavijestili smo i partnere da smo pri kraju navedenih radova i projekata, te očekujemo vrlo brzo deklariranje nekih linija i blagovremeno ćemo o njima obavijestiti javnost. Bez obzira na inicijative o smjeni, ja stojim iza Uprave i ono što je meni kao gradonačelniku važno je da smo u zadnje dvije godine napravili sve što je trebalo napraviti, ali za partnerstvo trebaju dvije strane, zainteresiranost je velika, ali evo, ugovor se ipak treba dogoditi", kazao je Kordić u pauzi rada Gradskog vijeća.

On je podsjetio kako je Studijom održivosti i razvoja Zračne luke Mostar predviđen neki oblik partnerstva.

"Hoće li to biti javno-privatno partnerstvo ili koncesija, to će odlučiti Gradsko vijeće ili neke studije, analize, rano je o tome pričati. Međutim, budućnost ove zračne luke je u tom smjeru. Svjedoci ste da se to događa i sa Sarajevom koje ovih dana ozbiljno razgovara o nekom koncesionarskom partneru, Beograd ide u koncesiju, Zagreb je već davno u koncesiji i to je prirodni put razvoja zračnih luka. Ono što je meni bitno je da smo poduzeli vrlo ozbiljne aktivnosti da Zračna luka Mostar uđe u takozvano prijateljsko okruženje, odnosno da iskoristimo činjenicu da koridor Vc prolazi direktno uz našu zračnu luku. Važno je napomenuti i da je mostarska zračna luka jedna od rjeđih koja ima i željeznički pristup. Osobno nisam nezadovoljan, osim brzinom, volio bih da već danas ima ugovore i linije kako ih ima Tuzla, ali treba odraditi i neku domaću zadaću da se to dogodi", poručio je Kordić.

Regulacijski planovi i bazen

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara usvajane su dvije odluke o donošenju regulacijskih planova za naselja "Centar 2" i "Južni logor".

"Ova dva regulacijska plana, kao što sam i ranije najavljivao, otvaraju vrlo ozbiljan investicijski potencijal u Mostaru, a u tom kontekstu i punjenje gradskog proračuna, kao i nastavak infrastrukturnih projekata koje smo počeli", kazao je gradonačelnik.

Novinare je zanimalo dokle se stiglo s projektom izgradnje zatvorenog bazena.

"Taj projekt uopće nije zapeo, tempo je takav kakav jest, nažalost postoje procedure, a ja osobno bih bio sretniji da je to nekako u kontekstu kao da privatnik radi, odnosno da krene graditi čim riješi dozvole. Međutim mi smo imali izvjesne aktivnosti, rađene su probne bušotine, prošla je procedura izbora idejnog rješenja, a ovih dana ćemo idejno rješenje objaviti. Radimo i tempo je dosta dobar, financijskih sredstava ne fali i vrlo brzo će početi konkretni radovi", istaknuo je Kordić.

Gradski proračun

Kada je u pitanju Proračun Grada Mostara za 2023. godinu, gradonačelnik kaže kako će on biti veći nego ikad do sada.

"Grad Mostar je svaki svoj proračun donio na način da je odradio vrlo ozbiljnu javnu raspravu, a tako će biti i ove godine. Možda smo mogli to preskočiti i donijeti već danas gotov proračun, ali jedan od razloga zašto je proračun danas u formi nacrta je taj što smo procijenili da javnu raspravu nećemo stići fizički odraditi i da ne bi bilo korektno donijeti ga bez javne rasprave. Stanje u kasi je dobro, i dalje je trend rasta prihoda u proračunu i proračun koji ćemo donijeti kroz sljedećih, nadam se, 15-30 dana, bit će veći nego što smo ga imali prošle godine. Oprezno smo planirali prihode i ima tu još dosta prostora", kazao je Kordić.

Na današnjoj sjednici razgovaralo se i o izmjenama Statuta Grada Mostara, a gradonačelnik je optimističan da će sve strane u Gradskom vijeću uspjeti postići dogovor o tom pitanju.

"Činjenica je da predsjednik Vijeća, ja i svi vijećnici imamo vrlo konstruktivnu atmosferu, bavimo se ozbiljnim problemima i mislim da je došlo vrijeme da nemamo priču oko nametanja statuta, već da imamo dovoljno i hrabrosti, i mudrosti, i znanja, da najvažniji akt jedne lokalne samouprave, a to je upravo statut, sami donesemo, jer smo preuzeli odgovornost. Nadam se da će se to dogoditi vrlo skoro. Drago mi je da se raspravljalo o ovome i da nije bilo pritisaka da se Statut donese iz kojekakvih drugih razloga, osim razloga da Gradu Mostaru bude jednostavnije funkcionirati", poručio je Kordić.