FOTO  KOMEMORACIJA Oproštaj od federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića

KOMEMORACIJA Oproštaj od federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića
Hercegovina.info

Kolege, prijatelji i obitelj oprostili su se od federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića na komemoraciji upriličenoj na mostarskom Medicinskom fakultetu.

Federalni premijer Fadil Novalić kazao je tom prigodom kako je suradnja s ministrom Mandićem uvijek bila iznimna, piše Fena.

"Drugačija nije mogla ni biti s nekim tko je bio stručnjak, profesionalac i čovjek s velikim iskustvom. Bio je nenametljiv, ali principijelan, odgovoran i uvijek s argumentima. Sve ove godine zajedničkog rada potvrdili su ono o čemu su mi pričali o ministru Mandića", istaknuo je Novalić.

Dodao je kako je Mandić uvijek donosio razumne odluke u korist građana.

Tajnica Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk kazala je kako će Vjekoslava Mandića pamtiti kao čovjeka koji je povjerene dužnosti obavljao profesionalno, kao čovjeka posvećenog struci i svojim pacijentima.

"Zahtijevao je disciplinu, striktno obavljanje zadataka, ali u isto vrijeme imao je crtu ljudskosti, empatije prema svojim uposlenicima kojima je uvijek stajao na raspolaganju u najtežim trenucima", kazala je Bodnaruk.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić poručio je kako smo odlaskom Vjekoslava Mandića svi izgubili velikog čovjeka, sposobnog i privrženog, a da je on osobno izgubio jednog od najbližih prijatelja.

Ministar Mandić je, po riječima predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, bio čovjek koji je predano obavljao humani liječnički posao.

"Bila je čast poznavati vašeg i našeg Vijeku, koji je u našim životima ostavio neizbrisiv trag. Uvijek kada smrt dotakne nam bliske osobe zastanemo prisjećajući se svih zajedničkih trenutaka, razgovora. Svima nam je svaki put žao što nismo više razgovarali, više se družili, više bili zajedno", poručio je Čavara.

Vjekoslav Mandić rođen je u Konjicu 1959. godine gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a 1985. godine diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci. U Zagrebu 1998. godine položio je specijalistički ispit, a 2009. godine magistrirao na Medicinskom fakultetu u Mostaru, gdje je i doktorirao 2013. godine.

Radio je u Domu zdravlja Konjic od 1985. do 1993. godine, te na Odjelu ginekologije Kliničke bolnice Mostar od 1993. do 2005. godine. Od 2005. do 2007. godine obnašao je dužnost federalnog ministra zdravstva, a od 2007. do 2010. godine bio je zastupnik i predsjedatelj Odbora za zdravstvo u Parlamentu FBiH.

Godine 2011. imenovan je pomoćnikom ravnatelja za kirurške djelatnosti u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

2015. godine ponovno je imenovan za federalnog ministra zdravstva i na toj dužnosti je bio do smrti.

Mandić će biti pokopan danas na rimokatoličkom groblju Lakševine na Buni kod Mostara.