Kako spriječiti divljanje i sukobe

Huliganizam, Neredi, Ultras, Red Army, Zrinjski, Velež, Mostar, Ultras Pub

Huligani su se pobrinuli za narušavanje javnog reda i mira, provociranja na nacionalnoj osnovi pa i fizičke sukobe.

Nema svrhe

Zakon i propisane kazne za huligane postoji, ali se ne provodi dovoljno brzo. Presude im se izriču i nekoliko godina nakon što počine kazneno djelo, pa se svrha kažnjavanja i ne postigne. Godine iza nas ukazale su na problem, ali on se ponavlja iz godine u godinu i građani Mostarase s pravom pitaju ima li lijeka protiv huligana. Pri tome je važno napomenuti da se za dva tjedna u Mostaru igra derbi između Zrinjskog i Veleža. Ne želimo ništa prejudicirati niti na bilo koji način dizati tenzije, ali godine iza nas naučile su nas da sa strepnjom očekujemo taj dan.

Pucnjava na Udrugu

Posljednji incident dogodio se kada je nepoznata osoba ili više njih sa četiri hica, vjerojatno iz pištolja, oštetila prostorije kluba navijača Ultras - Zrinjski i već jučer gradom su počele kružiti priče kako je to početak pred gradski derbi.

Pucnjava se dogodila u noći 20./21. rujna oko 3.55 sati. Tada je Salko Gološ policiji prijavio da je nepoznati počinitelj pucao iz vatrenog oružja na ugostiteljski objekt Ultrasi koji je bio zatvoren, a lociran je u Ulici fra Didaka Buntića.

Srećko Bošnjak, glasnogovornik Uprave policije, potvrdio je da je policijska ophodnja odmah nakon prijave stigla na mjesto događaja gdje je utvrđeno da nema ozlijeđenih osoba.

''Na kolničkoj traci pronađene su četiri čahure, a na staklu objekta vidljive rupe. Imamo čahure ispaljenih hitaca i kalibar oružja i pokrenuli smo istragu kako bi se pronašao počinitelj'', rekao je Bošnjak.

O ovome je događaju upoznat i dežurni županijski tužitelj, a poduzete su sve mjere na rješavanju slučaja. U prostorijama Ultras Puba jučer nitko od prisutnih nije bio raspoložen za razgovor. Vlasnik prilikom našega posjeta nije bio u objektu pa se ni od njega nije mogla dobiti nikakva informacija.

Konstantne provokacije

Samo dan prije na derbi utakmici između Širokog Brijega i Veleža je registrirano više prekršaja. Prvi incident dogodio se uoči utakmice kada je nekoliko navijača Širokog Brijega, iz prolaza južne tribine, kamenjem gađalo kolonu navijača Veleža koja se pod policijskom pratnjom kretala prema stadionu.

Tom prilikom razbijena su bočna stakla na motornom vozilu Renault nakon čega su iz više vozila izišli vozači i putnici pokušavajući se fizički obračunati s navijačima Širokog. Policijski službenici spriječili su sukob dvaju navijačkih skupina, a tom prilikom jedan navijač Veleža vrijeđao je i omalovažavao policijsku službenicu. Utvrđeno je da se radi o A. F. (27) iz Mostara koji će biti prekršajno prijavljen.

Prema priopćenju policije ZHŽ-a poduzimaju se sve mjere i radnje s ciljem identifikacije navijača Širokoga koji su gađali kolonu navijača Veleža. Drugi incident dogodio se nakon početka utakmice kada se grupa domaćih navijača, noseći metalne šipke i kamenje, kretala prema policijskim službenicima koji su osiguravali vozila gostujućih navijača. Nakon policijske intervencije ta se grupa razbježala, a slobode su lišeni J.P (18) i A. T. (29), oba iz Širokog Brijega. Isti su bili pod utjecajem alkohola i bit će prijavljeni.

Minimum sile

Treći incident dogodio se prilikom odlaska kolone Veležovih navijača iz Širokog Brijega. Prilikom prolaska kolone vozila pored stadiona domaći navijači bacali su razne predmete na vozila u koloni nakon čega je dio gostujućih navijača kroz otvorene prozore vozila provcirao domaće navijače i prolaznike. Navijači su se htjeli i fizički obračunati što je opet spriječila policija. Navijači Veleža optužili su policijske službenike da su ih tukli i omalovažavali. MUP ZHŽ-a to demantira.

Policijske aktivnost

Za dva tjedna Mostarci imaju derbi Zrinjskog i Veleža. Niti jedan do sada nije prošao bez incidenata. S toga se ovaj put očekuje bolja organizacija klubova i prijevoz navijača. Na žalost, svake se godine ponavlja ista priča. Mostar je tih dana poprište huliganskih nereda. U MUP-u ne žele puno pričati o toj utakmici, jer kako kažu, ne žele dizati tenzije. Tek nam je rečeno da se počelo s planiranjem policijskih aktivnosti i da će se reagirati na svaku nezakonitu radnju, piše današnj Dnevni list.