KAKO HNŽ DIJELI NOVAC Više od 300 tisuća maraka za one koji ne ispunjavaju uvjete, natječaji sa "čudnim" kriterijima

Vlada HNŽ
hercegovina.info

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2019. godinu utvrdio je niz nepravilnosti u radu Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Iste se, kako se može isčitati iz izvješća, ponajviše odnose na sumnjive naknade koje su naplaćivane i za vrijeme uobičajenog radnog vremena, netransparentnu raspodjelu javnih sredstava, isključive kriterije pri procesima javnih nabavki i isplaćivanje sredstava bez potpisanih ugovora.

Ono što je pak najzanimljivije jest, po mišljenju revizora, netransparentna dodjela sredstava iz Javnog poziva Ministarstva gospodarstva.

Tako je navedeno ministarstvo objavilo javni poziv za raspodjelu sredstava prema utvrđenim kriterijima, a za čiju je provedbu bila zadužena Komisija za odabir korisnika. Zanimljivo je da je određeni broj aplikacija koje su zadovoljile uvjete javnog poziva i bile visokopozicionirane po broju bodova, nisu ušle u izbor za raspodjelu sredstava, navode revizori

S druge pak strane, sredstva u iznosu od 345 tisuća maraka odobrena su za 24 aplikacije koje zbog neispunjenih formalno-pravnih uvjeta komisija nije ni razmatrala niti bodovala, dodaju dalje revizori. To u prijevodu znači da su sredstva dodijeljena ne uzimajući u obzir izvještaj komisije i izvršeno bodovanje aplikacija.

U revizorskom izvješću se navodi kako je ovakav način poslovanja suprotan utvrđenim kriterijima objavljenim javnim pozivom. Također, na službenoj web stranici Ministarstva nisu objavljeni podaci o korisnicima sredstava niti je Vlada HNŽ-a utvrdila način i metodologiju dodjele sredstava, navodi se u izvještaju.

Sumnjivi kriteriji u procesu javne nabavke

Posebno su za oko zapali i kriteriji potrebni za sudjelovanje u određenim javnim natječajima. Tako je primjerice u natječaju za nabavku papira, tonera, uredskog materijala i drugog potrošnog materijala u vrijednosti od 924.300 maraka, navedeno da ponuđač u posljednje tri godine mora imati uspješno izvršen najmanje jedan ugovor predmetne nabavke robe čija pojedinačna vrijednost iznosi najmanje procijenjeni iznos nabavke.

Vlada HNŽ

U prijevodu, da bi ste konkurirali za ovaj natječaj, morali ste u prethodne tri godine imati barem jednu nabavku u vrijednosti od 924.300 maraka što je apsurdan kriteriji s obzirom da se na takav način isključuju i oni koji možda mogu dati manju cijenu i kvalitetniju uslugu. U revizorskom izvješću se navodi kako su ovo isključivi kriteriji koji ne potiču konkurenciju niti mogućnost nabavke po najnižim cijenama.

Ako se pitate čemu takvi uvjeti, možda će vam pomoći činjenica da je posljednja tri natječaja o dodjeli Uredskog materijala dobila ista tvrtka. Pogađate, jedna od tih nabavki iznosila je više od 990 tisuća maraka, što je bio dovoljan uvjet za gore navedeni natječaj.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.