Jovo nanovo: U srijedu još jedna sjednica Gradskog vijeća Mostara

Inzko vs Sindikat

Predsjednik Gradskog vijeća Danijel Vidović kazao je kako ne očekuje ništa spektakularno na toj sjednici jer još uvijek nema političkog dogovora između stranaka.

Obvezujuća odluka

To znači da nema garancija da će vijećnici u sedamnaestom pokušaju u proteklu godinu dana napokon izabrati gradonačelnika i stvoriti pretpostavke za usvajanje gradskog proračuna kako bi se izbjegao potpuni financijski kolaps u kojemu se grad nalazi.

Odlukom visokog predstavnika Valentina Inzka gradonačelnik se treba birati tajnim putem, kako je i propisano nametnutim Statutom. Odluka visokog predstavnika je obvezujuća. On je svojom odlukom ukinuo zaključak Gradskog vijeća od 29. siječnja o javnom glasovanju i naložio da se provede tajno glasovanje.

Proteklih dana održan je i sastanak gradskih sindikata koji su dali ultimatum da ako se ne izabere gradonačelnik i usvoji proračun u roku od deset dana, slijedi opći štrajk.

Međutim, unatoč svim iznesenim činjenicama, predstavnici hrvatskog kluba vijećnika, kao i predstavnici SDA, ne očekuju da će nakon tajnoga glasovanja Mostar dobiti gradonačelnika, ali vjeruju da je neophodno dokazati da ni takva vrsta glasovanja ne daje rezultate.

Živko Budimir, predsjednik Hrvatskog kluba vijećnika, i Suad Hasandedić, kandidat SDA za mostarskoga gradonačelnika, ističu da je neophodno provesti odluku visokog predstavnika. Ovo nije rješenje i samo neka se što prije zakaže ta sjednica, pa kad opet propadne izbor, da vidimo što dalje raditi - ističe Hasandedić, a Budimir je još jedanput ponovio kako je nametanje tajnoga glasovanja ‘prekasno, nedovoljno i uzaludno’.

 - Ovo je više nego sarkastično ne samo prema Gradskom vijeću nego i prema građanima Mostara. Najveću odgovornost za ovakvo stanje imaju OHR i visoki predstavnik - kaže Budimir.

Ni Milenko Zovko, predsjednik Sindikata profesionalnih vatrogasaca Grada Mostara, ne vjeruje previše u pozitivan rezultat s iduće sjednice.

- Iskreno da vam kažem, sumnjam da će i tajnim glasovanjem izabrati gradonačelnika. Tad ćemo se opet obratiti OHR-u, koji opet neće ništa uraditi. Sve su opcije iskorištene, a onda će nastati veliki socijalni bunt u Mostaru.

slobodna dalmacija