JER NAS SE TIČE "Spremni smo povući tužbu protiv Grada kada se donese ova odluka"

Uborak
Građanska incijativa "Jer nas se tiče"

Nakon što je gradonačelnik Mostara Mario Kordić na jučerašnjoj pressici pozvao građane okupljenje oko inicijative "Jer nas se tiče" da povuku svoju tužbu prema Gradu, oni su se kratkim priopenjem olasili na svojoj stranici. Kažu spremni su povući tužbu, ali pod određenim uvjetima.

"Nakon apela našeg Grada za povlačenje tužbe koju smo predali Županijskom sudu Sarajevo radi poništenja rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim se odobrava Plan prilagođavanja upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak-Buđevci, ovim putem naglašavamo kako je Udruženje spremno povući tužbu i surađivati s Gradom i nadležnima u svrhu brzog rješavanja problema deponije", ističu.

"Međutim, moramo naglasiti i to da cilj Udruženja nije samo brzo rješavanje ovog problema, nego istovremeno i njegovo rješavanje u korist stanovnika Mostara i cijele doline Neretve!  Nakon mnogo neispunjenih obećanja, građani, nažalost, više nisu u mogućnosti vjerovati nadležnima na riječ. Zbog toga, Udruženje će vrlo rado povući tužbu nakon što se donese Odluka kojom će se odrediti": 

- rok za zatvaranje deponije (ne duži od 5 godina);
- rok za sanaciju; 
- rok za iznalaženje nove lokacije. 

"Bez konkretnih rokova i potpisanih odluka ne možemo povući tužbu, s obzirom na to da se naše, godinama zasnivano na riječima, povjerenje svakog puta izigralo i građani su oni koji sve ove godine ispaštaju", zaključili su iz "Jer nas se tiče."