FOTO  Iznenađenje na Red Bull skokovima u Mostaru, pobjede odnijeli Kanađanka i Španjolac

 Red Bull skokovi
hercegovina.info

Bh. dvojac 'Helem Nejse', Gaga i Stihi, otvorili su finalnu seriju Red Bull Cliff Diving natjecanja u Mostaru i rasplesali publiku prije skakačkog spektakla sa Starog mosta.

Gaga i Stihi, koji su ujedno bili i voditelji programa, u petak su se odvažili i popeli se na platformu visoku 27 metara. Svoj strah od visine savladali su zahvaljujući natjecateljici Red Bull Cliff Diving Svjetske serije, Kanađanki Molly Carlson, koja ih je ohrabrila da naprave dotad nemoguć korak. Pjesmu 'Lagana zadava' u subotu su otpjevali s Red Bull platforme. Osim Gage i Stihija, program je vodio i novinar i komentator talijanskog Sky sporta Zoran Filičić.

 Red Bull skokovi

Na spektakularnom petom natjecanju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023, Kanađanka Molly Carlson i Španjolac Carlos Gimeno upisali su svoje prve pobjede na Starom mostu.

Suncem okupani Mostar je po osmi put ugostio natjecanje najboljih svjetskih skakača i skakačica, koje je ponovno ispunilo visoka očekivanja i pružilo još jedan istinski sportski spektakl na Starom mostu.

Rijeke gledatelja ispunile su plato ispod mosta, kao i sva okolna mjesta koja su bila zgodna za praćenje natjecanja. U publici su se našli i brojni turisti iz svih krajeva svijeta, koji su imali priliku da osjete sjajnu atmosferu koja u gradu na Neretvi vlada za vrijeme natjecanja i uvjere se zašto je Mostar postao 'klasik' prvenstva i omiljena lokacija većine skakača.

 Red Bull skokovi

Nakon prve dvije serije skokova, održane u četvrtak i petak, subotnje finale su kao vodeći počeli Kanađanka Molly Carlson i Rumunj Catalin Preda.

Natjecanje u ženskoj konkurenciji donijelo je mnogo uzbuđenja i preokreta. Australka Rhiannan Iffland, koja je važila za prvu favoritkinju, imala je priliku da pobjedom osigura sedmu uzastopnu titulu. Sjajnim skokom u trećoj seriji preuzela je vodstvo, ali se Carlson u četvrtoj seriji vratila fantastičnim četvorostrukim saltom s pola vijka u pregibu, za koji je od sudaca dobila desetku i dva puta po 9,5.

Iffland nije uspjela odgovoriti na izazov Kanađanke, tako da je Carlson upisala svoju prvu pobjedu na Starom mostu. Australka je završila na drugom mjestu i za ovjeru titule morat će pričekati posljednju postaju sezone u Aucklandu. Treća pozicija pripala je odličnoj Amerikanki Eleanor Smart.

 Red Bull skokovi

Krajnje napeto bilo je i u natjecanju muškaraca, a za iznenađenje dana pobrinuo se Španjolac Carlos Gimeno, skakač koji nastupa s pozivnicom. On je zahvaljujući fantastičnim skokovima u današnje dvije serije ubilježio svoju prvu pobjedu u karijeri, nastavivši tradiciju Mostara kao lokacije na kojoj su iznenađenja pravilo. Drugo mjesto pripalo je Rumunju Predi, dok je treći bio Britanac Aidan Heslop.

Prošlogodišnji pobjednik na Starom mostu, Rumunj Constantin Popović, također je imao priliku da pobjedom osigura titulu, ali i on će ipak morati pričekati posljednje natjecanje.

Za glazbenu podlogu i svojevrstan 'soundtrack natjecanja pobrinuli su se provjereni majstori iz Mostar Rock School Banda, koji su energičnom svirkom najavljivali izlaske natjecatelja na platformu.

Iduća destinacija prvenstva je Auckland na Novom Zelandu, gdje će 19. studenog na završnoj postaji sezone i službeno biti krunisani novi šampioni Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023. Snimak natjecanja u Mostaru dostupan je na službenoj stranici prvenstva, kao i sve ostale vijesti te foto i video sadržaji o prvenstvu.