FOTO  Inzko najavio nove odluke za Mostar

"Vjerovatno ću nešto preduzeti 4. listopada da se izabere gradonačelnik, jer je zaisata sramota da ga jedan značajan grad u BiH godinu dana nema. Ali odluka će biti takva da neću ja nametnuti gradonačelnika, već će oni imati mogućnost da to sami učine", precizirao je Inzko na press konferenciji u Banja Luci.

Ističući da ne voli upotrebljavati "bonska ovlaštenja", podsjetio je da ih je već jednom upotrijebio kada je u pitanju situacija u Mostaru, ali tehnički, jer nije nametnuo gradonačelnika, već samo budžet.

Rekao je i da je situacija u Mostaru "još jedna velika sramota, te da će 4. listopada biti godišnjica kako nije izabran gradonačelnik, što nema nigdje u svijetu".

Inzko je rekao da dogovor u tom gradu nije moguć jer Bošnjaci i Hrvati "ne komuniciraju, a izgleda da ni Hrvati između sebe nemaju komunikacije i zato se ne mogu dogovoriti oko većine u Gradskom vijeću koja bi izabrala gradonačelnika".

Što se tiče situacije u "Elektroprenosu", Inzko ističe da će funkcije predstavnika RS-a, ako se povuku sadašnji, preuzeti drugi članovi.

"Ako se povuče direktor Dušan Mijatović, onda će sljedeći u redu preuzeti te funkcije. Tamo ima preko stotinu radnika", dodao je Inzko na press konferenciji u Banja Luci komentirajući najave iz Vlade RS-a da će se članovi iz RS-a povući iz organa "Elektroprenosa".

Komentirajući zaključak Vlade RS-a da će protiv njega i drugih visokih predstavnika podnijeti tužbe zbog nametanja rješenja u BiH, Inzko je kazao da ima čistu savjest i da je spreman svakog trenutka da se pojavi pred sudom u Austriji ako bude tužen.

On je naveo da za sve svoje odluke ima zakonske osnove te da su one u skladu s Daytonskim sporazumom i zakonima u BiH.

Najavio je i da će OHR prije zatvaranja ispitati slučajeve svih osoba koje su bivši visoki predstavnici u BiH isključili iz javnog i političkog života.