I dalje bez dogovora o gradonačelniku

Predsjednik županijskog odbora HDZ-a Hercegovačko-neretvanske županije Ilija Filipović rekao je na konferenciji za novinare da su stajališta stranaka posve suprotna oko toga treba li na čelu grada biti Hrvat ili Bošnjak.

- Hrvati nemaju gradonačelnika niti u jednome većem centru, a istodobno u BiH nigdje nije slučaj da Hrvati imaju gradonačelnika tamo gdje su Bošnjaci kao narod u većini - rekao je Filipović.

Objasnio je kako su Hrvati u Mostaru većina u odnosu na Bošnjake.

Uz to spornim drži i odredbe Statuta Mostara, koji je nametnula međunarodna uprava, a prema kojima Hrvati, iako su u većini, ne mogu ostvariti bolji izborni rezultat zbog postojećih izbornih pravila. Naime, u šest izbornih područja bira se jednak broj vijećnika u Gradsko vijeće, iako većinska hrvatska jedinica Jugozapad obuhvaća blizu 30.000 a većinske bošnjačke jedinice Jugoistok i Sjever između 5 .000 i 8.000 birača.

Dva stranačka izaslanstva složila su se da bez odluke Ureda visokog predstavnika (OHR) nije moguće postići dogovor o gradonačelniku Mostara.

Čelnik SDA u Mostaru Zijo Hadžiomerović odbio je mogućnost da Hrvatu pripadne mjesto gradonačelnika, jednako kao i da se razgovara o donošenju proračuna. "Uvjet naše potpore za proračun jest da se izabere gradonačelnik Mostara", objasnio je.

Mostar je jedini grad u kojemu gradonačelnik nije izabran iako je proteklo više od godinu dana od održanih općinskih izbora u BiH. Gradonačelnik se bira posredno kroz Gradsko vijeće, a niti u jednome pokušaju od dosadašnjih 15 krugova hrvatski kandidat Ljubo Bešlić ili bošnjački kolega Suad Hasandedić nisu dobili potrebnu natpolovičnu većinu glasova vijećnika od 35 članova Gradskog vijeća.

slobodna dalmacija