Hrvati kažnjeni jer se gradonačelnik Mostara ne bira kao drugdje

Nova rješenja bi se, prema tvrdnjama Inzkovih sugovornika, mogla očekivati 10. listopada. Inzko je u izjavi za medije poručio kako će ostaviti određeno vrijeme hrvatskim i bošnjačkim političkim strankama u Gradskom vijeću Mostara kako bi sami postigli dogovor o izboru gradonačelnika najavljujući da će u suprotnom poduzeti određene korake ne govoreći o kojima se radi.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović oštro se usprotivio tajnom glasovanju prilikom izbora gradonačelnika u Gradskome vijeću Mostara rekavši da njegova stranka zagovara ponavljanje izbora za gradonačelnika kojeg bi građani izravno birali, a neposredno kroz Gradsko vijeće, što propisuje Statut koji je ranije nametnula međunarodna uprava u BiH. Čović je dodao da će o rješenju mostarske krize razgovarati s čelništvom SDA. Ne isključuje se mogućnost podjele mandata dva plus dva.

Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Martin Raguž pozvao je međunarodnu zajednicu da u Mostaru osigura rješenja koja bi ga učinila prosperitetnom sredinom, a ne gradom slučajem. Predsjednik mostarskog odbora SDA Zijad Hadžiomerović očekuje da visoki predstavnik uvede promjene u sustav odlučivanja poput tajnoga glasovanja i izbora prostom većinom mostarskoga gradonačelnika u Gradskom vijeću.

Ni nakon šesnaest sjednica Gradskoga vijeća nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu. Hrvatski zastupnici u državnome Parlamentu podnijeli su nedavno Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Statuta Mostara za koji Hrvati smatraju da ih diskriminira iako su većina u gradu. Jedan bošnjački glas vrijedi kao šest hrvatskih.

vecernji list/hercegovina.info