HOD LJUBAVI ZA NEROĐENE "Danas se propagira kultura smrti. Dijete nije nastalo slučajno, treba preuzeti odgovornost"

Hod ljubavi za nerođene Mostar
Hercegovina.info

U Mostaru je danas održan tradicionalni 'Hod ljubavi za nerođene' koji se održava više od 15 godina. Hod je održan povodom Majčinog dana i Dana Srednje medicinske škole 'Sestre milosrdnice' u Mostaru.

Sudionici Hoda krenuli su od Medicinske škole, zatim prošli pored Franjevačke crkve, nastavili Novom gradskom magistralom do Doma zdravlja, a zatim preko Rondoa stigli do Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Ovaj događaj osiguravali su službenici Policijske uprave Mostar.

Jedna od organizatorica prof. Elizabeta Rezić kazala je kako se danas promovira kultura smrti, a kako je pred mladima izbor.

"Cilj nam je povezati crkvu, bolnicu i školu u zajedničkom nastojanju za dobro života", rekla je ona.

Hod ljubavi za nerođene Mostar

Na pitanje kako danas zaštititi nerođenu djecu od ubojstva prof. Rezić je istaknula:

"Nerođene štiti Bog, a on je u srcima svakoga od nas. Čim štujemo i poštujemo svoje srce, onda je dovoljna samo i mala podrška sa strane da ljudski život opstane i procvjeta na dobro svih nas, na dobro naše države, crkve, škole i društva".

U Hodu su i ove godine sudjelovali brojni mladi.

"Oni pred sobom imaju izabrati između života ili smrti, a mi smo tu da ih podržimo kako bi na vrijeme donijeli odluku za život kako ih strah, okolnosti i neuredan život ne bi prisilili na pobačaj", istaknula je prof. Rezić.

Hod ljubavi za nerođene Mostar

Subspecijalistica fetalne medicine i opstetricije dr. Nikolina Penava istaknula je kako joj je kao liječnici dužnost braniti život.

"Prije svega sam majka, a zatim i liječnica. Posao liječnika je upravo da spašava život i da se bori za život. Sama definicija liječnika bi trebala biti upravo takva, da se borimo za život, od njegovog postanka pa sve do smrti. Ja sam uvijek bila za to i bit ću", rekla je.

"Na mladima sve ostaje i trebamo raditi s njima. Upućivati ih na ono što je naša stvarna uloga, a to je da zaštitimo život", dodala je dr. Penava.

Odgovornost treba svatko preuzeti.

"Možda netko misli da sebi na taj način olakšava život i čini ga lagodnim, međutim život sam po sebi ako ga preuzmemo sa svim svojim odgovornostima je dosta težak, ali ne trebamo ga se bojati. Citirat ću Majku Tereziju: 'Život se živi i moraju se preuzeti obveze'. Treba živjeti punim plućima, a ne izbjegavati odgovornost. To je dijete koje nije nastalo slučajno".

Ona se potom obratila okupljenim učenicima.

"Nastavite raditi to što radite, imate moju podršku. Pričajte o tome jer je nažalost nastupila kultura smrti koja se toliko promovira. Dragi Bog neka vas čuva i prati".

Okupljenima se obratila časna sestra Ljilja Pehar. Pohvalila je mlade, ali i one starije.

Hod ljubavi za nerođene Mostar

"U našoj kapelici naše sestre svakodnevno mole za sve naše obitelji. Imamo i seminare gdje posta, molitve i šutnje u našem samostanu u Bijelom Polju. Najljepše i najdraže iskustvo meni jest kada stariji na tom seminaru primijete bogatstvo i ljepotu mladih ljudi i zahvale Bogu što su naši mladi tako dobri, puni života i plemenitosti za život. S druge strane mladi prepoznaju da je život radost u starijima. To je jedno predivno iskustvo Boga među nama", rekla je sestra Pehar.

I ona je istaknula kako se propagira kultura smrti.

"Kultura smrti bori se da uništi svjetlo Božje. Rekla bih da srcem osjetim da nam Bog danas kaže: 'Vi ste svjetlo svijeta'. Ne smijemo to niti u jednom trenutku našeg života zaboraviti. To svjetlo uvijek treba iz nas isijavati. Također uvijek na pameti imam riječi svetog Pape Ivana Pavla II kada je svijet posvetio Božjem Milosrđu onda je rekao: 'Dragi vjernici neka iskra milosrđa trajno živi u vašim srcima, u vašim obiteljima i uvijek pronosite iskru Božje ljubavi i Božjeg milosrđa ovim svijetom'. Budimo i mi iskra Božje ljubavi, poštovanja i razumijevanja onima s kojima živimo, a posebno s našim obiteljima", kazala je.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.