HNŽ 2400 zdravstvenih djelatnika stupilo u generalni štrajk

Generalni štrajk
hercegovina.info

2400 zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u danas je stupilo u generalni štrajk.

Generalni štrajk Reprezentativnog Nezavisnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ, započeo je jutros u 8 sati, a trajat će do ispunjenja zahtjeva sindikta zdravstvenih radnika.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković kazao je kako je u 11.30 sati planirana i prosvjedna šetnja od zgrade Gimnazije do zgrade Vlade HNŽ-a gdje će se održati tiskovna konferencija.

Napomenuo je i kako je svaka zdravstvena organizacija potpisala sa svojim menadžmentom sporazum o poslovima koji se neće prekidati za vrijeme štrajka.

Podsjetimo, sindikati traže potpisivanje novog Kolektivnog ugovora, te povećanje koeficijenta za 0.50 u prvoj godini, i 0.50 u drugoj godini. Zadnji dopis, gdje se odbija prijedlog Vlade ako nije istovjetan sa liječničkim, što znači povećanje od 0,5, sindikati su ministru Opsenici poslali 9. studenog, a na njega nije stigao odgovor. 

Tri dana prije zakazanog generalnog štrajka zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u, Vlada HNŽ-a je dostavila akt sindikatima gdje je naveden protokol o pregovorima sa sindikatom zdravstvenih radnika.

U tom protokolu se kaže da se predviđa prekid štrajka odnosno da sindikat ne može stupiti u generalni štrajk dok pregovori traju, a početak pregovora se zakazuje za petak, odnosno dan iza planiranog generalnog štrajka.

“Takav, ucjenjivački odnos Vlade HNŽ-a i resornog ministra zdravstva pokazuje da je njima jedini cilj u ovom trenutku da se pod svaku cijenu prekine najavljeni generalni štrajk, a da se ništa ne postigne. U tom aktu nije navedeno ni koliko će pregovori trajati, ni kada će i s kakvim ishodom završiti, niti se kaže što se tu nama nudi i koliko nam se nudi", kazao je Dalibor Vuković iz Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNŽ, koji je prije dva dana naveo kako su Vladi dali rok do srijede u 12 sati da sazove hitnu sjednicu Mirovnog vijeća u prostorijama Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i da se pokuša pronaći odgovor.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.