Herceg o uhićenom inspektoru, koji mu je neka rodbina: "Punoljetan je, pa nek odgovara"

Nevenko Herceg
Fena

Predsjednik Vlade HNŽ-a, Nevenko Herceg rekao je na konferenciji za novinare kako su općinski načelnici i gradonačelnici i Krizni stožeri s područja HNŽ-a naglasili potrebu daljnjih koordinacija svih tijela, striktno poštivanje propisanih pravila izolacije, samoizolacije i policijskog sata.

"Traži se strožije ograničavanje kretanja u prekograničnom, međuregionalnom, međužupanijskom i međugradskom prometu kao korak do uvođenja karantena u pojedinima općinama i gradovima do cijele županije. Naša županija je najvećim dijelom središte ove cijele regije i županija kroz koju prolaze brojni prometni koridori. U ovoj županiji imamo tri bolnice, 12 domova zdravlja i jedna od tih bolnica je na raspolaganju susjednim županijama. Ovdje je središte javnih poduzeća, sveučilišta, kulturnih institucija, tu su i turistički centri. Sve to nalaže da HNŽ-a koja je najugroženija županija po zaraženosti u FBiH traži rješenje da se potroži promet ljudi, dobara i usluga", istaknuo je premijer HNŽ-a u svom obraćanju medijima.

Na upit zašto je Gradu Zagrebu uplaćeno više novca za potres, nego Konjicu koji je trenutno žarište koronavirusa, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg je odgovorio kako je riječ o solidarnosti kakvu su ranije pokazali i prema potresom pogođenoj Albaniji.

"Prirodne nepogode kao što su potresi što su najteže prirodne nepogode, vidimo i kako epidemije ne biraju vrijeme kada će se dogoditi. Nažalost, u jeku najveće epidemije koronavirusa u svijetu dogodio se potres u susjedstvu u Zagrebu. Mi smo reagirali i na taj način pokazali suosjećanje sa stanovnicima Zagreba i Hrvatske, kao što smo pokazali empatiju prema stradanju u Albaniji u Draču. Što se tiče Konjica i zdravstvenih ustanova u našoj županiji ja ću ponoviti ono što je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja kazao. Mi smo kroz ove godine značajno povećali sredstva za zdravstvo i došli smo u poziciju da Zavod zdravstvenog osiguranja izdvaja 148 milijuna za zdravstvo. Reagirali smo na taj način da su naše ustanove ovu krizu dočekale bez financijske krize. U četvrtak smo uplatiti tranšu unaprijed svim zdravstvenim ustanovama, to je tranša i nije nova, posebna uplata. Jučer smo reagirali tako što smo mjesečnu tranšu koju dajemo svim bolnicama uplatili unaprijed jedan mjesec. Onda možete steći pogrešan dojam. To su redovite tranše koje Vlada uplaćuje iz proračuna", naglasio je Herceg.

Prve gospodarske mjere koje će Vlada HNŽ-a uraditi odnose se na poticaje u poljoprivredi, jer je kako kaže Herceg HNŽ 'ruralna' županija.

Kako se Herceg u vrijeme pandemija koronavirusa nije puno obraćao medijima, mnogi novinari su danas uputili svoje upite. Tako je novinare zanimalo je li Herceg u obiteljskoj vezi sa sanitarnim inspektorom koji je uhićen u Orašju i osumnjičen je za kazneno djelo „Primanje dara i drugih oblika koristi“.

"Jesam u rodbinskoj sami vezi preko žene. Žalim ako se to zaista dogodilo. Ako je to istina smatram da je skoro nevjerojatno i ako je istina neka svatko punoljetan odgovora za to", kazao je Herceg.