HDZ BiH: Inzko donio odluku pod pritiskom bošnjačkih političara

"Ono što smatramo krajnje nekorektnim jest činjenica da se pravila izbora mijenjaju usred mandata, jer izmjenom članka 44., stavak 5. Statuta za Grad Mostar mijenja se način izbora gradonačelnika. 

 U više razgovora s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, kao razlog nemogućnosti prihvaćanja novih izbora po drugačijem sustavu, on je više puta kazao: 'Dok traje utakmica, nema promjene pravila'. A ovaj put, on je upravo to uradio izmjenom stavka 5., članka 44. Statuta za Grad Mostar.

 Ono što HDZBiH smatra krajnje uvredljivim jest donositi ovakvu odluku kada precizno znamo koliko u Gradskom vijeću Mostara imamo Hrvata, Bošnjaka i Srba. 

 Evidentno je da je odluka donesena s jednim vrlo jasnim ciljem – spriječiti Hrvate da imaju barem jednoga gradonačelnika u većim središtima u BiH.   

 Ako je preko ovakve odluke visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko želio poslati poruku Hrvatima da su nepoželjni u BiH ili da su narod trećeg reda, jasno mu šaljemo odgovor: BiH može preživjeti isključivo ako su tri konstitutivna naroda ustavno jednakopravna.   

 Bez obzira na prošle i sadašnje 'inzke', HDZBiH ostvarit će europsku BiH, koju će sva tri konstitutivna naroda doživljavati kao svoju.

 Kada je riječ o odluci koja se tiče stranaca u pravosuđu BiH, HDZ  ima neskriven osjećaj da je njihov isključivi zadatak procesuirati Hrvate i Srbe, što se jasno iščitava iz priopćenja bošnjačkih političkih stranaka SDA, SBiH, SDP i drugih.

 Ako je izmjena Statuta za grad Mostar jedna od poruka koja se šalje Hrvatima, ne želimo vjerovati da su drugu poruku Hrvatima do sada slali preko stranaca u pravosuđu. Kako bi bilo vrlo jasno, HDZ BiH apsolutno ne podržava ni ovu odluku visokog predstavnika i smatramo je plodom neprincipijelnosti međunarodne zajednice na putu koji je trebao osigurati transformiranje BiH u EU. Taj put značio je da sve aktivnosti u BiH trebaju preuzeti građani BiH, pa i u institucijama pravosuđa.

 Ovom odlukom šalje se jasna poruka od strane međunarodnih predstavnika kako BiH za dugo neće postati članica EU-a, niti steći kandidacijski status za ulazak u tu uniju kakav će imati sve zemlje u okruženju već sljedeće godine.

 Stoga, sugeriramo svim članicama PIC-a da žurno transformiraju OHR u ured Eurospke unije i da se BiH konačno oslobodi protektorata", stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a BiH.

 (Fena)