HADŽOVIĆ Nema povratka u školske klupe, vrtići počinju s radom, matura će izgledati ovako

Škola djeca
Ilustracija / hercegovina.info

Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ kazao je na današnjoj konferenciji za tisak da škole u HNŽ-u nema u smislu povratka u školske klupe, odnosno da će se školska godina privesti kraju online nastavnim procesom.

S radom će početi vrtići, kako bi roditelji mogli ići na posao, a počet će s radom kad ispune uvjete Zavoda za javno zdravstvo. Objasnio je i kada će početi vozački ispiti I kako će ove godine izgledati matura.

Autoškole su počele s radom, a vozački ispiti će se polagati od narednog tjedna, u skladu sa epidemiološkim mjerama koje će biti propisane od strane Zavoda za javno zdravstvo HNŽ i Ministarstva obrazovanja. Donijeli smo odluku o polaganju maturskih ispita na način da će učenici prilikom obrane maturskog, odnosno završnog rada, biti oslobođeni usmenog dijela. Ocjena pismenog dijela je konačna ocjena maturskog rada. Ocjena iz ostalih nastavnih predmeta koji su sastavni dio mature, odnosno završnog ispita izvodi se iz zaključnih ocjena koje je učenik postigao tijekom školovanja u okviru tih nastavnih predmeta”, kazao je Hadžović dodavši da je na taj način pomognuto učenicima i skinut im psihološki pritisak oko polaganja završnih ispita.

Istaknuo je da su prijave za upis u osnovne škole završene, a da će se sve zakonski propisane procedure obaviti kada se za to steknu uvjeti.

“Upisi u srednje škole će se vršiti u lipnju, u skladu sa pravilima i kao prije početka pandemije, ali poštujući epidemiološke mjere zaštite. Dječji vrtići u našoj Županiji započeti će s radom onog trenutka kada ispune sve preduvjete koje će propisati Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a. Ovdje moramo naglasiti da je ovo mjera kojom izlazimo u susret, da djeca ipak budu na sigurnom tijekom zaposlenja roditelja", objasnio je.

Dodao je da će nastavna godina završiti putem online nastave jer je ostalo vrlo malo vremena do kraja školske godine, pa bi moglo biti stresno za učenike vraćanje djece u školske klupe na razdoblje od 15 dana.

"Visokoobrazovne ustanove će donijeti odluku o načinu održavanja ispita I završetku nastave na fakultetima u narednom razdoblju u skladu sa epidemiološkim mjerama i mjerama koje donosi krizni stožer. Što se tiče kulturnih i sportskih sazdržaja u HNŽ-u u narednom razdoblju ćemo razmatrati način i pokretanje ovih aktivnosti", zaključio je Hadžović.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.