HADŽOVIĆ Neka nam je Bog na pomoći

Rašid Hadžović
hercegovina.info

Povodom početka nove školske godine resorni ministar Rašid Hadžović posjetio je danas četvrtu osnovnu školu u Mostaru. Izrazio je zadovoljstvo što su škole u zadanom roku odgovorile na izazov koji je pred njih postavljen. „Ja se nadam da ćemo imati što manje zaraženih, akobogda nikako i nek nam je svima Bog na pomoći“, kazao je Hadžović. 

Upitan o nezadovoljstvu dijela roditelja, te konferenciji za tisak Udruženja roditelja Naša djeca Hadžović je kazao da u našoj županiji postoje vijeća roditelja. 

Udruženja roditelja mogu postojati i postavljati pitanja, ali vijeće roditelja je to koje djeluje u dogovoru s ministarstvom“, ustvrdio je Hadžović. Ponovio je da su sve donesene mjere promjenljive, a epidemiolozi su ti koji upravljaju situacijom, a ne obrazovna vlast, koja nema utjecaja na zdravstvenu situaciju.

„Prema tome, ako bude nekih određenih inputa od strane epidemiologa, onda ćemo tako i reagirati. Ja se nadam da se naša krivulja neće podizati, nego da ćemo imati normalnu krivulju“, kazao je Hadžović. 

Rašid Hadžović

Upitan koja je procedura ukoliko jedno dijete bude pozitivno na koronavirus, Hadžović je kazao da saka škola ima krizni plan gdje je detaljno razrađena ta procedura. „Dovoljno je da dijete izolira, sačeka roditelja, i onda preuzimaju zdravstveni radnici“, ustvrdio je. 

Kazao je da je većina škola u HNŽ-u od tri ponuđena modela, odabrala model 7 – 7, što bi značilo tjedan u školi, tjedan online. 

Upisan o broju upisanih učenika Hadžović je kazao da je to negdje oko 1700.

Osvrnuo se i na problematiku rada vrtića, dodavši da on tu ništa ne može, jer je preporuka federalnog Zavoda za javno zdravstvo, odnosno ministarstva 10 djece po grupi, tj. teti. 

„Ne možemo mi tu ništa učiniti. Ja sam stvarno kao ministar pokušao, i već sam kontaktirao Zavod za javno zdravstvo, ali je jednostavno ocjena da je cilj da se manjim brojem djece u grupi iskontrolira zaraza. To je ključno objašnjenje za sve, pa i ono pitanje – zašto je 15 učenika“, kazao je Hadžović dodavši da je ovo zdravstvena situacija, te se na taj način moramo i ponašati. Dodaje da se ne možemo ponašati na način kao da je sve normalno. 

Seda Pušić, ravnateljica 4. osnovne škole u Mostaru kazala je da odgojno-obrazovni proces ne možemo promatrati samo kroz epidemiološke mjere. 
„Jako je puno tu segmenata, elementa koje smo morali uklopiti i vjerujte da smo naporno radili od 13. ožujka do danas. Zašto. Zato što smo pokušali na temelju svih sugestija zdravstvenih institucija, ministarstva obrazovanja, Pedagoškog zavoda, roditelja i učenika napraviti model koji bi bio najprikladniji. Nažalost, samo se priča o mjerama. U školi se uči, u školi se stječu nova znanja, iskustva, kritičko promišljanje.

Uspjeli smo napraviti model učenja koji je specifičan za svaku školu, a naša škola, kao i sve škole u županiji ima krizni plan. Jako nam je važno što su djeca sretna, a ono što nam je najvažnije je zdravlje djece“, istaknula je. Stajališta je da će smanjivanje broja djece u razredima poboljšati kvalitet nastave.