Gradsko vijeće ušlo u treći krug izbora gradonačelnika

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostara nastavljena je danas u 16 sati. Na rasporedu su drugi i treći krug izbora za gradonačelnika. Prvi krug izbora za gradonačelnika u mostarskom Gradskom vijeću obavljen je već dva puta. U drugi krug oba puta prošli su Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), a prvi - prvi krug je poništen nakon mišljenja visokog predstavnika da glasovanje mora biti tajno.

Zadnja sjednica prekinuta je nakon što je BH blok predložio potpisivanje političkog sporazuma prema kojem bi se na čelu Mostara tijekom sljedeće četiri godine rotirala tri gradonačelnika.

Prvih pet minuta današnje sjednice proteklo je bez traženja stanki, što je ogroman napredak u odnosu na prethodne. Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Zelenika sjednicu je odmah usmjerio na drugi krug glasovanja.

Kordić u vodstvu, ulazi se u treći krug

U drugom krugu tajnog glasovanja Mario Kordić je dobio 17 glasova, Zlatko Guzin 14 glasova dok su 4 listića bila nevažeća. S obzirom da nitko nije imao dvotrećinsku većinu, vijećnici su pristupili trećem, posljednjem krugu glasovanja u kojem će novog gradonačelnika odrediti prosta većina.