GRADSKO VIJEĆE Plaćat ćemo parking, što smo dalje od grada to skuplje

Kordić Marić
Hercegovina.info

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeće Grada Mostara usvojena je Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parkiralištima, kao i Odluka o korištenju javnih parkirališta i visini naknade. U sklopu odluke usvojene su i tri zone s različitim cijenama. Prva zona tako će iznositi 225 maraka, druga 135 te treća 90 maraka.

Nakon usvajanja istih, pred medije su izašli gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić te predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

"Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća su izglasane i donesene najvažnije odluke. To su odluke koje se tiču 'MO parkinga' te funkcioniranja i reguliranja prometa u Mostaru. Jedna odluka se odnosi na samu regulaciju, a druga oko same visine cijene korištenja i zauzimanja javnih parking mjesta. Upravo smo završili ove dvije točke. Gradonačelnik je prihvatio veliki broj amandmana.

Gradsko vijeće sada može reći da je riješilo još jednu krucijalnu odluku za Mostar. Donijeli smo jedan zaključak kojim smo obavezali da se u roku šest mjeseci prate sve aktivnosti priprema za provođenje ove odluke i da nakon šest mjeseci imamo jedno detaljno izvješće i analizu po ovom pitanju", rekao je medijima predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

 "Vodili smo računa i o socijalnoj situaciji građana, koliko smo to mogli, ali bilo je krajnje vrijeme da donesemo ovakvu odluku. Vi koji ste pratili Vijeće 2008. i 2012. godine znate da je ova odluka bila na Vijeću veliki spor između političkih subjekata i nije doživjela svoju prohodnost. Mislim da je to šteta za grad Mostar što od 2012. godine do danas nismo riješili mirujući promet", dodao je.

Kordić Marić

"Sada nam ostaje jedna bitna odluka oko programa javnih garaža koja se veže za ove dvije. Ovom odlukom, kada je donesemo, odmah omogućavamo svim investitorima koji mogu raditi veće garaže u Mostaru da se jave, kako bi na taj način u potpunosti riješili mirujući promet. Također imamo još jednu važnu odluku, a to je proglašenje javnog interesa za sjeverni ulaz u grad, kako bi i raskrsnicu kod 'Ine' riješili. Za to imamo osigurana sredstva. Što se tiče ostalog u nastavku sjednice, to su uglavnom imovinski predmeti", istaknuo je.

"Jedna dobra i konstruktivna sjednica. Nadam se da ćemo ovako i u budućnosti nastaviti raditi te ključne odluke donositi uglavnom većinom", rekao je Marić.

"Ova odluka je početak priče 'MO parkinga'. Sada ćemo pažljivo pristupiti implementaciji odluke s obzirom da znamo da imamo puno problema u gradu što se tiče mirujućeg prometa. Ulicu po ulicu ćemo sve izanalizirati i pripremiti za implementaciju ove odluke. Pokušat ćemo u tom kontekstu ne izazvati nekakvu nelagodu, nesigurnost ili kaos po gradu", rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Cijene su kaže prihvatljive.

"Što se tiče samih cijena, one su raspravljane u više navrata s vijećnicima. Mislim da su one primjerene stanju u gradu i one su u regiji možda i najniže. Za šest mjeseci mi ćemo napraviti sve potrebne korekcije i kada su u pitanju ljudi koji imaju pravo na povlaštene karte i sve ostalo. Mislim da smo pokazali da možemo donositi velike odluke koje se tiču grada Mostara hrabro, ali na način da ih ranije dobro pretresemo i da vidimo sve manjkavosti te odluke. Možda nekad nešto i pogriješimo, ali smo spremni onda sjesti i vidjeti tu grešku i ispraviti je", kazao je Kordić.

Točan početak implementacije odluke još se ne zna.

Kordić Marić

"Moramo dosta preduvjeta napraviti, počevši od onih banalnih, ocrtavanja svih mjesta. Zatim, maknuti sve prepreke koje sada ilegalno stoje na pojedinim parkirnim mjestima. Ono što vam mogu obećati je da ćemo na vrijeme obavijestiti ljude kada koja ulica kreće u naplatu i po kojem režimu. U razgovorima s v.d. direktorom 'MO Parkinga' ideja je da kada krenemo naplaćivati prvi parking, prvi mjesec idemo s upozorenjima kako bi ljude navikavali da kreće odluka u primjenu", istaknuo je gradonačelnik. 

Vijećnik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Silvio Bubalo kaže kako su građani prošli jako loše.

"Po meni osobno, najgore su prošli građani Mostara koji nisu obuhvaćeni sa ove tri zone. Tako npr. građani nastanjeni na Bijelom Brijegu, Cimu, Ilićima, Rodoču, Jasenici, Ortiješu, Vrapčićima, Bijelom polju ili Zaliku mogu kupiti 'povlaštenu' kartu po cijeni od 360 KM za drugu i treću zonu. Također, nije prihvaćeno da se zimsko radno vrijeme pomjeri sa 7 do 21 sat na 7 do 17 i ljetno sa 7 do 22 sata na 7 do 21 sat", kaže Bubalo.

Kordić Marić

"U prijedlogu Odluke cijene po zonama su bile i veće (prva zona 250, druga 150, treća 100 te izvan grada 500 maraka) pa su vladajući išli amandmanima u smanjenje kako bi stvorili privid borbe za građane. Međutim, činjenica je da oporbeni amandmani i nisu baš prihvaćeni, dok su njihovi svi usvojeni", kazao je Bubalo za Hercegovina.info

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.