GRADSKO VIJEĆE MOSTARA Burno zbog imenovanja članova Izbornog povjerenstva

Gradsko vijeće Grad Mostar
hercegovina.info

Najveću buru među vijećnicima Mostara na današnjoj sjednici izazvala je Odluka o imenovanju članova gradskog zbornog povjerenstva zbog čega su na sjednici pravljene i duže stanke. 

"Nadam se da ćemo to danas završiti a ove pauze koje su bile na sjednici i koje su potrajale uglavnom su stvar poslovnika i nekakvih nejasnoća koje su se pojavile, da nije u potpunosti ispoštovan poslovnik prilikom predlaganja, niti Statut, niti određeni zakonski akti gdje su bili predlagani ljudi koji nisu ispunjavali određene uvjete. U međuvremenu smo održali sastanke kako klubova naroda, tako i sjednicu Komisije za izbor i imenovanje i Komisije za statut i pravna akta tako da smo sada završili sve proceduralno što se tiče zakonskih odredbi i da ćemo moći u nastavku sjednice donijeti i ove odluke", kazao je predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić na konferenciji za novinare, piše Fena.

Dodao je kako se njihovim današnjim prijedlogom imenovanja ne završava proces izbora gradske izborne komisije, napominjući kako se on završava tek kad Središnje izborno povjerenstvo da suglasnost na ove članove.

"Tek poslije toga, svi oni koji se smatraju oštećenim mogu podnijeti zahtjev, odnosno žalbu SIP-u, a onda Apelacijsko vijeće Suda BiH raspravlja o tim žalbama", naglasio je Marić.

Vijećnik Arman Zalihić (SDP BiH) kazao je kako je posve jasno da nisu ispoštovane procedure te da su zbog toga tražili da se točka o imenovanju gradske izborne komisije kao i sva ostala imenovanja skinu s dnevnog reda.

"Komisija koja je bila od sedam članova i koja je trebala vršiti izbor članova Gradske izborne komisije je trebala dati prijedlog odluke o imenovanju svih sedam članova, zatim poslati na klubove naroda koji su trebali razmatrati ta imena a onda to dostaviti tri dana prije sjednice vijećnicima. Mi smo tu odluku dobili danas dok je predsjednik Gradskog vijeća čitao dnevni red. Ono što ćemo mi kao Klub SDP-a uraditi, a vjerujem da će nam se pridružiti i druge opozicione stranke, je da ćemo obavijestiti Centralnu izbornu komisiju koja je nadležna da na kraju potvrdi imenovanja komisije, o svemu onome što se dešavalo i o svim onim procedurama koje nisu ispoštovane", kazao je Zalihić.

Osim toga, kako je naveo, ni zastupljenost žena u komisiji nije 40 posto, onako kako je predviđeno i navedeno u uputstvu SIP-a.

Slično mišljenje imao je i vijećnik HRS-a Silvio Bubalo, koji je kazao kako ima komisija za koje znaju i da postoje sukobi interesa.

S današnje sjednice Gradskog vijeća skinute su Odluka o komunalnom redu i Odluka o načinu i postupku davanja u zakup poslovnih prostora Grada Mostara uz obrazloženje da nisu dovoljno pripremljene.