GRADSKI PRIJEVOZ Nema poskupljenja karata u Mostaru

Mo bus mostar bus autobus
hercegovina.info

Poskupljenje goriva rezultiralo je poskupljenjem cijena gradskog i međugradskog prijevoza. U Federaciji BiH, gotovo svi prijevoznici povećali su cijene karata za 15 posto. 

U Mostar Busu ipak se za povećanje cijena karata nisu odlučili unatoč cjelokupnoj situaciji.

"Uprava poduzeća je razmotrila stanje i odluka je kako u ovome trenutku mi ne planiramo povećanje cijena karata, bez obzira na situaciju s gorivom. Jedan od glavnih razloga je taj što je krenuo i zaživio MO parking. To je ipak jedan trošak ljudima, sami dolazak u grad. Mislim da je Gradu u interesu da nas podrži na način da sufinancira dio troškova koji je nastao nastaje povećavanjem cijenom goriva, kako bi ljudima javni prijevoz bio što pristupačniji, da imaju vezu s centrom grada, te da se izbjegnu gužve. Drugi je razlog taj što smatramo kako je ljudima jeftinije koristiti gradski prijevoz nego osobna vozila. Baš iz tog razloga ne želimo podići cijene karata, nego ljude pridobiti da što više koriste javni prijevoz koji odlično radi u svim većim gradovima", kaže za Hercegovina.info direktor Mostar Busa Damir Marić.

Mo bus mostar bus autobus

On dodaje kako građani ne koriste dovoljno ono što ovo poduzeće nudi.

"Mi smo prošlu godinu poslovali pozitivno, odnosno nismo bili u gubitku. Iz mjeseca u mjesec pratimo stanje i ljudima dajemo učestalost polazaka. Na onim linijama koje dobro funkcioniraju i rade mi povećavamo učestalost. Isto tako imamo vrlo loših linija i upitnih za ostati, no ni njih ne gasimo. Primjerice Bačevići, Cim, pa ni Ilići nisu pozitivni. No, ništa nećemo ukidati. Također uveli smo novu liniju 5 i treba joj vremena da se uhoda. Prva dva mjeseca prijevoz je na toj liniji bio besplatan, a u ožujku je nešto krenulo. No, sve je to nedovoljno i da se pokrije gorivo. Mi smo po meni odlično pokrili potrebe građana. Od onih koji ranije trebao na posao, onih koji se ranije ili kasnije vraćaju, školaraca po smjenama i ostalih. No, nekada imamo osjećaj da je naše ljude jednostavno sramota se voziti autobusom".

Fleksibilni za potrebe građana dodaje.

"Naša očekivanja su bila kako će se otvaranjem MO Parkinga povećati interes za korištenjem javnog prijevoza. No, nismo to previše osjetili. Imali smo veća očekivanja. Iz tog razloga smo povećali učestalost na svim linijama i dali mogućnost ljudima da više koriste javni prijevoz. Mi smo i sada otvoreni i fleksibilni da bilo koja skupina građana, njih 10 ili više, a da im treba neki polazak uvijek ćemo ga osigurati kada njima treba". 

Troškovi su znatno porasli kaže Marić.

"Naravno, mi ne idemo na vodu. Troškovi su se povećali od početka godine do danas. Cijena goriva prouzročila je to da na bazi naše mjesečne potrošnje razlika za 50.000 maraka. Iz tog razloga mi od vlasti očekujemo jedno razumijevanje. Mi od gradonačelnika uistinu imamo podršku veću no ikad i obećanja da nećemo biti ostavljeni. Očekujemo pomoć od Grada. U prva tri mjeseca smo napravili gubitak".

No, povećanja cijena za sada sigurno neće biti.

"Unatoč svemu naš je prijedlog da ostanemo s ovim cijenama do kada to bude moguće. Treba vidjeti kako će se razvijati cijena s gorivom na globalnom tržištu. Mislim da nam dolazi stabilizacija po tom pitanju, ali nikad se ne zna, uvijek može doći do ponovnih poremećaja na tržištu", zaključio je Marić.

Što se tiče cijene karata ona u prvoj zoni iznosi 1,50 KM, u drugoj 2,10 KM, a u trećoj zoni 2,90 KM. Što se pak tiče mjesečnih karata, one za studente i đake iznose 35 maraka, dok je radnička mjesečna karta u prvoj zoni 50 KM.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.