Gradska uprava će odsad na posao ići autobusom

Mnogi zlorabili

Ovaj zaključak nedavno su usvojili gradski vijećnici koji su zadužili gradonačelnika Ljubu Bešlića u roku od mjesec dana završiti započeti postupak oko rješavanja pitanja prijevoza zaposlenika Gradske uprave, kojima se plaća prijevoz na posao. Prije nekoliko dana isti je objavljen i u Službenom glasniku Grada Mostara i samim tim postaje operativan. 

Vijećnici su mišljenja kako će se na ovaj način riješiti dvije bitne stvari, poboljšat će se prihodi JP 'Mostar bus', a i 'raskrinkat' će se svi oni zaposlenici koji godinama zlorabljuju ovu zakonsku naknadu s tim što lažno prijavljuju adresu stanovanja kako bi ostavili pravo na plaćeni prijevoz.
Predsjednik Sindikata službenika i namještenika Gradske uprave Emir Topuz navodi kako su zaposlenici djelomice zadovoljni ovakvim zaključkom iz razloga što se, navodi Topuz, ograničava ljudima njihov izbor korištenja javnog ili privatnog prijevoza.

- Poznato je da određeni broj zlorabljuje naknadu za prijevoz, tako što se koriste raznim načinima pa prijavljuju lažne adrese stanovanja, primjerice, prijavljuju se da stanuju u Čapljini, a žive u Mostaru, kazao je Topuz.
Naveo je i kako su zaposlenici pozdravili inicijativu da se javno ukaže na one ljude koji zlorabljuju tu naknadu.
- Služba za financije nedavno je 'pretresla' sva imena osoba i javno izložila popis istih na oglasnim pločama Gradske uprave, mislim da je tim osobama obustavljeno primanje naknada za prijevoz, kazao je Topuz.

Uvodi se red

I ovo je jedan od načina na koji gradske vlasti nastoje uvesti reda među administraciju. Ostaje za vidjeti hoće li se isto početi uskoro i primjenjivati. Ukidanje naknada za prijevoz onima koji istu zlorabe utjecat će na i gradski proračun. Gradska administracija je ove godine, za razliku od drugih državnih službenika i namještenika s viših razina vlasti, među rijetkima koja je zajedno s drugim proračunskim korisnicima u Mostaru podnijela žrtvu financijske krize i otežanog punjenja proračuna Grada Mostara. Kako bi se što više uštedjelo i pokrio proračunski deficit iz prethodnog razdoblja, dogovoren je čitav niz ušteda te su tako gradskoj administraciji smanjene plaće, naknada za topli obrok, regres, itd. Sporazum koji se odnosio na umanjenje plaća za 10 posto, a koji su zaposlenici potpisali s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, istekao je u rujnu. Nakon toga plaće, kao i ostali doprinosi i naknade, trebali bi se vratiti na prijašnju razinu te ostaje za vidjeti hoće li poslodavac isto ispoštovati.

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list