FOTO/VIDEO  Gradonačelnik Splita primopredao Mostaru 22 autobusa

Autobusi Mostar bus
hercegovina.info

Primopredaja autobusa koje je Grad Split donirao Gradu Mostaru, a koji će biti korišteni za gradski prijevoz putnika, upriličena je u četvrtak u krugu Javnog poduzeća "Mostar Bus".

"Prije nekoliko mjeseci stupili smo u kontakt s gospodom iz Splita, kod njih je odmah bila izražena želja da nam pomognu. Prvi razgovori su bili da to bude donacija od deset autobusa, međutim ovdje moram istaknuti poduzeće "Promet" Split, jer prilikom svakog našeg sljedećeg susreta broja autobusa za donaciju bio je veći, tako da smo danas došli do 22 autobusa. Do sada je isporučeno 17 autobusa, a u idućem tjednu očekujemo i preostalih pet", kazao je direktor Mostar Busa Damir Marić, prenosi Fena.

Dodao je kako je riječ o modernim, niskopodnim i klimatiziranim autobusima.

"Šest autobusa je nešto većeg kapaciteta, na tri osovine, dužine 15 metara, osam je gradskih autobusa dužine 12 metara, četiri prigradska autobusa također dužine 12 metara, te četiri kombi busa. Registracijom prve grupe autobusa koja je došla početkom rujna, stvorile su se mogućnosti da povećavamo učestalost polazaka na pojedinim linijama, jer je to odavno bila potreba. Završetkom registracije svih autobusa sasvim sigurno drastično povećavamo polaske na svim linijama", istaknuo je Marić.

Predsjednik Uprave poduzeća "Promet" d.o.o. Split Miroslav Delić kazao je kako je bio neugodno iznenađen kvalitetom voznog parka kada je prvi put posjetio "Mostar Bus".

Autobusi Mostar bus

"To je bilo razumljivo s obzirom na financijske probleme, kojih naravno i mi imamo, zbog čega i koristimo europske fondove. Kroz priču i dogovore mi u tvrtki došli smo do toga da bi najbolja opcija bila donirati dio naših autobusa prijateljima u Mostaru. Iznalazili smo rješenja i došli do brojke od 22 autobusa, ali to ne znači da taj broj u budućnosti neće biti i veći ako bude potrebe, i kada budu nove nabavke putem europskih fondova", kazao je Delić.

Dodaje kako su ovi autobusi u Splitu bili u funkciji sve do isporuke Mostaru.

"Bili smo vrlo zadovoljni autobusima, svi su dobro opremljeni, prilagođeni invalidima, vozači su također zaštićeni kabinama, a imaju i ekrane koji pružaju nebrojeno mogućnosti za objavu na njima. Sretni smo što smo mogli pomoći gradu Mostaru i javnom prijevozniku, a s ovim priča sigurno ne završava", naglasio je Delić.

Sadržaj se učitava...

Gradonačelnik Splita najavio nove zajedničke projekte

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak istaknuo je kako su Grad Split i Grad Mostar pravi prijatelji koji surađuju, međusobno se poštuju i pomažu jedni drugima kada treba.

"Kad je došla inicijativa od direktora "Prometa" da doniramo autobuse Mostaru, objeručke smo to prihvatili. Izuzetno mi je drago što na ovakav način možemo pomoći građanima Mostara, a ono što mi je još draže je da se naši odnosi razvijaju tako da pripremamo i daljnje zajedničke projekte koje ćemo financirati na različite načine. Jako se veselim svemu ovome", kazao je splitski gradonačelnik.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić istaknuo je kako je poboljšanje mostarskog javnog prijevoza visoko na listi njegovih prioriteta.

"U kontekstu povećanja cijena, uvođenja Mo-Parkinga i svega onoga što radimo u gradu, javni prijevoz u Mostaru je jako bitna tema. Ovom donacijom došli smo tamo gdje smo htjeli doći. Moja osobna želja i vizija je da u gradu ne gledamo kada i s kojeg mjesta polazi autobus, nego doslovno da sačekamo par minuta i da naiđe neki autobus. To će nam puno dati i u kontekstu turizma, ali i svega ostaloga. Osobno sam presretan i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom, još jednom od uspješno privedenih projekata Grada Mostara kraju, idemo dalje", kazao je Kordić.

"Mostar Bus" do sada je u svom voznom parku imao 30 autobusa starih 20 godina, četiri autobusa stara 18 i jedan autobus star četiri godine. Autobusi koji su došli iz Splita proizvedeni su u razdoblju od 2008. do 2012. godine.