GRAĐANI U SLUŽBI EKOLOGIJE Od sada besplatno i anonimno putem aplikacije možete prijaviti nelegalne radnje u šumi

Šume

Građanima Mostara danas je predstavljena nova aplikacija pod nazivom „Čuvajmo šume“, koja je proizvod projekta „Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana faza 2“, a sve u realizaciji USAID-ovog programa „Podrška građana u borbi protiv korupcije“ uz Centar civilnih inicijativa. Uz ovu aplikaciju građani će u tijeku svakodnevnice moći prijaviti svako nelegalno događanje koje se tiče šume, a sve je potpuno besplatno i anonimno.

Anketa Valentinovo

„Ova mobilna aplikacija je prije svega namijenjena za građane i građanke šest županija u Federaciji BiH, između ostalog i Hercegovačko-neretvanske, građanima koji mogu potpuno besplatno da preuzeti ovu aplikaciju na svoj mobitel te da anonimno prijave ono u šta su sigurni ili za šta sumnjaju da su nelegalne aktivnosti u šumarstvu“, kazala nam je Lejla Hukić ispred Inicijative za šumarstvo i okoliš FEA.

Anketa Valentinovo

Primjena je započela koncem prethodne godine, dakle, 2023. godine, uz naglasak na građane Hercegovačko-neretvanske, Tuzlanske, Srednjobosanske i Unsko-sanske županije, a projekt su već u prvoj fazi realizirali sa sjajnim rezultatima.

„Trenutno, govoreći o građanima i građankama Hercegovačko-neretvanske županije, u razdoblju primjene od maksimalno mjesec i pol dana, još uvijek nije bilo nikakvih prijava. Sektor šumarstva u BiH, konkretno u Federaciji BiH, na lošijem je glasu kada se govori o ilegalnim aktivnostima, naročito sječama u šumarstvu. Naša organizacija je i ranije komentirala neke regijske i internacionalne projekte koji se tiču ove tematike. Uistinu, oficijelni statistički podaci nadležnih institucija govore da je u velikoj mjeri prisutan ovaj problem“, izjavila je Hukić za medije.

Anketa Valentinovo

Stoga, došli su na ideju da omoguće i građanima i nadležnim institucijama da imaju dodatni alat koji će im biti koristan te da on bude njihove i oči i uši.

„Građani mogu preuzeti aplikaciju na svoje mobilne uređaje te da, na primjer, ako primijete nešto uz šetnju kroz šumu, vrlo lako učitaju fotografiju ili video i samim tim ta prijava će otići direktno kod nadležnih organa. Pored toga, čak ni mi ni oni nećemo znati tko stoji iza prijave, dakle, potpuno su anonimne“, zaključila je Hukić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.