GRAĐANI PISALI, INSTITUCIJE ODGOVORILE Evo zašto je nizak vodostaj na Mostarskom jezeru

Mostarsko jezero
Hercegovina.info

Posljednjih nekoliko dana primili smo više usmenih i pismenih reakcija stanovnika prigradskih naselja Vrapčići, Vojno, Raštani, Potoci, ali i drugih prolaznika kroz ova naselja, a tiču se vrlo niske razine vode na akumulaciji tzv. Mostarskog jezera.

Kako se i naš fotoreporter uvjerio na mjestu događaja, vodostaj uzvodno od HE Mostar je na jako niskoj razini u zadnjih 15-tak dana.

Tim povodom poslali smo upite Elektroprivredi HZHB i Agenciji za vodno područje Jadranskog mora interesirajući se o razlozima jako niskog vodostaja, te ima li kakvih posljedica po riblji fond, kao i za floru i faunu navedenog područja.

Do trenutka nastanka ovog teksta, stigao je odgovor EP HZHB, kojeg prenosimo:

"JP 'Elektroprivreda HZHB' d.d. Mostar, odnosno njen proizvodni objekt HE Mostar, radi sukladno važećim zakonskim i podzakonskim aktima. Akumulacijski bazen HE Mostar proteže se od završetka reguliranog korita rijeke Neretve nizvodno od HE Salakovac do brane HE Mostar. U normalnim hidrološkim uvjetima služi za dnevno izranjavanje uzvodno iskorištenih voda. Sukladno tome rad HE Mostar najvećim dijelom uvjetovan je Vodnom dozvolom, izdanom od strane Agencije za vodno područje Jadranskog mora", kažu iz Elektroprivrede HZ HB.

Mostarsko jezero

"Između ostalog, Vodnom dozvolom je propisano kontinuirano minimalno ispuštanje u iznosu od 50 m 3 /s, s ciljem održavanja protočnosti rijeke Neretve. Ispuštanje s HE Mostar kontrolira se na HP Carinski most u vlasništvu Agencije za vodno područje Jadranskog mora. Bez obzira na dotoke vode u akumulaciju i kotu razine vode u akumulaciji, HE Mostar mora osigurati minimalno ispuštanje u iznosu od 50 m 3 /s.", ističu.

"HE Mostar u posljednjih mjesec dana radi isključivo u cilju zadovoljavanja navedenog, propisanog, minimuma i nije bilo povećanog pražnjenja akumulacije zbog potreba za električnom energijom. Neznatno veće ispuštanje bilo je samo za vrijeme manifestacije skokova sa Starog mosta i isto nije imalo utjecaj na kotu razine vode akumulacije HE Mostar. Dugotrajno sušno razdoblje bez padalina rezultiralo je s minimalnim dotocima vode u akumulacije hidroelektrana na cijelom slivu rijeke Neretve. JP 'Elektroprivreda HZHB' d.d. Mostar u koordinaciji s EP BiH, angažirajući sve uzvodne hidroelektrane na rijeci Neretvi, osigurat će u narednom razdoblju povećanje dotoka u akumulaciju HE Mostar što će rezultirati povećanjem kote razine vode u akumulaciji", dodaje se.

Mostarsko jezero

"Proteklih godina imali smo i niže razine akumulacije za vrijeme sušnih godina. Takve situacije nisu imale negativan učinak na floru i faunu, ali bi svakako mišljenje o tom pitanju trebalo da daju nadležne stručne institucije. JP 'EP HZHB' je u stalnom kontaktu s nadležnim ribolovnim društvima i do sada nismo imali nikakvih zamjerki po pitanju ribljeg fonda u akumulaciji. Zajedno s ribolovnim društvima kontinuirano svake godine vršimo poribljavanje akumulacije", dodaju.

"U sklopu svakodnevnih poslova održavanja djelatnici HE Mostar nekoliko puta u godini vrše čišćenje plutajućeg otpada te dubinsko čišćenje podvodnog otpada dijela akumulacije uz branu.

Mostarsko jezero

Trenutna razina akumulacije nije uzrokovana ovim poslovima čišćenja. Koristimo priliku da apeliramo na svijest građana da se prestane s bacanjem otpada u rijeku Neretvu radi očuvanja njene flore i faune i prvenstveno zdravlja svih nas", rekli su u svom odgovoru za Hercegovina.info iz 'EP HZ HB'.

"Tzv. 'Mostarsko jezero' je dio objekta HE Mostar odnosno vodnog objekta za korištenje vodnih snaga u skladu s odredbama čl. 14. st.(1) točka 3. al. 4. Zakona o vodama ('Službene novine FBiH', broj 70/06) i takav objekt ima propisan režima rada kako vodnom dozvolom u smislu odredbi Zakona o vodama tako i drugim dozvolama u skladu s drugim propisima.

Prema uvjetima iz vodne dozvole (koji su utvrđeni prilikom planiranja i izgradnje ovog objekta koji čini dio sistema hidroelektrana na Neretvi) korisnik objekta je dužan osigurati kontinuirano ispuštanje vodoprivrednog minimuma iz akumulacije HE 'Mostar' od 50 m3/s.

Prema podacima sa hidrološke postaje HP Mostar (profil Carinski most) protok na tom profilu je konstantno iznad vrijednosti zadane po vodnoj dozvoli", naveli su u odgovoru iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora.