Grad bez kina, knjižnice i kazališta?

Dotacije su im smanjivane već dva puta i nakon posljednjega rebalansa županijskoga proračuna sada mjesečno dobivaju tek 7100 KM, što nije dostatno ni za isplate plaća i uplatu doprinosa zaposlenicima, dok novca za plaćanje računa, moderniziranje i kupnju novih knjiga jednostavno nema.

- Ako ništa ne bude poduzeto, ova institucija će se za mjesec-dva ugasiti sama od sebe. Mi već sedam godina radimo na automatizaciji knjižnice i ako ne platimo licenciju, struju i internet, to nam sve pada u vodu – kazala je članica Neovisnog sindikata knjižnice Ines Ovčar, navodeći samo taj primjer modernizacije najveće knjižnice u Hercegovini.

Ta knjižnica puno znači svim osnovcima i srednjoškolcima, ali i svim studentima koji studiraju na Sveučilištu i Mostarskom univerzitetu. Iz sindikata traže da im mjesečna sredstva budu vraćena na brojku od 11.353 KM, koliko su iznosila prije umanjenja proračuna, a iz Vlade HNŽ-a navode kako očekuju da će dotacije biti povećane nakon novoga rebalansa proračuna koji je najavljen za kraj listopada.

Štrajk će, kako je najavljeno, trajati sve do ispunjenja zahtjeva sindikata.

Mostar ni do danas nema kino, pa ta publika u gradu gotovo da više i ne postoji, crna rupa progutala je Hrvatsko narodno kazalište i Narodno pozorište, a sad je na redu i knjižnica.

Unatoč tomu što kulturne ustanove padaju ko zrele kruške, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a Esad Dželilović u javnosti se ne oglašava.

slobodna dalmacija