Gosp. Inzko, mi se ne možemo dogovoriti!

Pozvali su stoga Ured visokog predstavnika da se uključi u rješavanje ovog pitanja i političke krize, jer Mostar je jedini grad koji ni nakon godinu dana nije proveo rezultate izbora, nema proračuna i gradu prijete štrajkovi i financijski kolaps.

OHR nije zabrinut

No, ta činjenica očito previše ne zabrinjava međunarodnu zajednicu i Ured visokog predstavnika. Predsjednik županijskog odbora HDZ-a Hercegovačko-neretvanske županije Ilija Filipović, koji je zajedno s Denisom Lasićem, predsjednikom GO HDZ Mostara, sudjelovao u razgovorima, rekao je na konferenciji za novinare kako su stajališta stranaka posve suprotna o tomu treba li na čelu grada biti Hrvat ili Bošnjak.

- Hrvati nemaju gradonačelnika niti u jednome većem središtu, a istodobno u BiH nigdje nije slučaj da Hrvati imaju gradonačelnika tamo gdje su Bošnjaci kao narod u većini -  rekao je Filipović.

Istaknuo je kako su Hrvati u Mostaru većina u odnosu na Bošnjake te upozorio na sporne odredbe Statuta Mostara, koji je nametnuo OHR, a prema kojima Hrvati, iako su u većini, ne mogu ostvariti bolji izborni rezultat zbog postojećih izbornih pravila.

Ono u čemu su se složila dva stranačka izaslanstva je to da bez odluke OHR-a nije moguće postići dogovor o gradonačelniku Mostara. Čelnik GO SDA u Mostaru dr. Zijo Hadžiomerović odbio je mogućnost da Hrvatu pripadne mjesto gradonačelnika, jednako kao i da se razgovara o donošenju proračuna.

- Uvjet je naše potpore za proračun da se izabere gradonačelnik Mostara - objasnio je on. Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Lasić ovom je prigodom ukazao i na odgovornost vijećnika koji ne žele glasovati prilikom izbora gradonačelnika ni za jednog od ponuđenih kandidata, ocijenivši takvo ponašanje neozbiljnim.

slobodna dalmacija