Film ´Kenjac´ otvorio filmski festival u Mostaru

kenjac, Dani filma Mostar

Treći dani filma u Mostaru, na kojima će se prikazati desetak uspješnih filmova iz susjednih zemalja, otvoreni su večeras u Mostaru.

Na svečanom otvorenju mostarskoga festivala gradonačelnik Ljubo Bešlić simbolično je uručio hrvatskome glumcu Špiri Guberini ključeve grada.

Na prigodnoj svečanosti kip "Stablo života" - priznanje za životno djelo uručeno je glumačkome velikanu Ivici Vidoviću, koji se u svojem stilu protiv njega "pobunio". "Priznanje je prerano došlo, treba još puno napraviti", našalio se Vidović.

Osim njega, priznanje za životno djelo dobila je i srbijanska glumica Mira Banjac.

Direktor filmskog festivala u Mostaru glumac Slaven Knezović rekao je kako očekuje da će ta četverodnevna priredba pomoći razvitku kulture u Mostaru te da će već sljedeće godine Mostar dobiti kinodvoranu koju trenutačno nema.

Četiri dana regionalnog filma

Filmski program otvorio je nagrađivani film hrvatskog redatelja Antonija Nuića "Kenjac", nakon čega je na programu bio srbijanski film "Porno banda" redatelja Mladena Đorđevića.

U četiri dana, koliko će festival trajati, prikazat će se i film Nikše Sviličića "Virujem u Anđele" i omnibus "Zagrebačke priče".

Zadnjeg dana, u četvrtak, na programu je film Srđana Dragojevića "Sveti Georgije ubiva aždahu", a Dane filma u Mostaru zatvorit će ovogodišnji pobjednik Festivala igranog filma u Puli - film Branka Schmidta "Metastaze".