ELEKTROPRIVREDA HZHB Evo zašto su računi za struju u travnju veći, iako ste manje trošili

Obračun struje struja
Ilustracija

Brojni kupci električne energije ovih su dana zbunjeni povisokim računima za električnu energiju za travanj, dok su oni u ožujku, kada se više trošilo manji.

Iz Elektroprivrede HZHB su već ranije objavili obavijest da se struja za ožujak neće očitavati, nego procjenjivati, a da će se koncem travnja ispostaviti računi za ono što je potrošeno. No, očito je da brojni obavijesti nisu pratili.

Temeljem uputa i preporuka nadležnih institucija i ustanova u FBiH, jedina zaštita od zaraze koronavirusom je izbjegavanje kontakata. Slijedom navedenoga , a s ciljem zaštite zdravlja kako naših zaposlenika tako i naših potrošača, 31. ožujka ove godine obavijestili smo naše potrošače da će se obračun električne energije za ožujak 2020. godine vršiti na dva načina i to:
- Na temelju očitanih stanja na 31.03.2020. u 24 sata za mjerna mjesta koja su u sustavu daljinskog očitanja
- Na temelju procijenjene potrošnje za sva ostala mjerna mjesta, što znači na temelju povijesnih podataka o potrošnji iz odgovarajućeg razdoblja prošle godine“, objasnila je rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija Marija Buntić za hercegovina.info.

Navodi da je na poleđini računa svakom potrošaču bilo vidljivo je li njihov račun temeljem stvarne ili procijenjene potrošnje.

„Također smo informirali potrošače da će se konačna i točna količina isporučene električne energije utvrditi nakon stijecanja uvjeta za pristup mjernom mjestu, što je i učinjeno koncem travnja ove godine , i temeljem čega su isporučeni računi za travanj 2020. godine. S obzirom da nismo imali reakcije na račune, manje od očekivanih, za utrošenu električnu energiju za ožujak, ne dvojimo da su naši kupci bili informirani, te smo iznenađeni ovakvom reakcijom pojedinih medija, kad su u pitanju računi za travanj 2020. godine“, kaže Buntić.

Buntić napominje je i sam elektroenergetski sektor u cjelini, pa posredno i JP EP HZ HB d.d. Mostar, također pogođen pojavom koronavirusa i posljedicama istog te da je JP EP HZ HB d.d. Mostar, na vrijeme prepoznala situaciju i poduzela sve preventivne korake kako bi svaki potrošač imao kvalitetnu, kontinuiranu i dostatnu isporuku električne energije, te kako bi svi nastali kvarovi bili otklonjenji u najbržem mogućem roku, kako je i bilo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.