DRUGI KRUG Mostar će danas dobiti novog gradonačelnika ili novi cirkus

Cirkus Mostar
hercegovina.info

U Mostaru će se danas od 15:30 nastaviti prva sjednica Gradskog vijeća na kojoj je glavna točka dnevnog reda drugi krug tajnog glasovanja za gradonačelnika Mostara. Podsjetimo, Mario Kordić i Zlatko Guzin su u prvom krugu dobili najviše glasova. Predstavnika HDZ-a BiH podržalo je 14 vijećnika, dok je 12 vijećnika podržalo predstavnika Koalicije za Mostar. Irma Baralija je dobila pdoršku dva gradska vijećnika dok su dva listića bila nevažeća. Napomenimo i to da je na prethodnoj sjednici glasovanje proteklo bez predstavnika SDP-a i Prve mostarske partije koji su demonstrativno napustili sjednicu s obzirom da, tadašnjem, kandidatu za gradonačelnika Armanu Zalihiću nije odobrena stanka od pet dana za konsolidiranje i prikupljanje većine.

U međuvremenu je SDA pozvala BH Blok na pregovore i podršku zajedničkog programa, a čiji bi osnovni uvjet bila podrška BH Bloka Zlatku Guzinu. To je pak neizgledno iz više razloga, ponajprije jer se vijećnica BH Bloka, odnosno Naše stranke, Boška Ćavar izjasnila suzdržanom kada je u pitanju podrška bilo kojem drugom kandidatu. I ona je najavila sudjelovanje na današnjoj sjednici nakon što je opravdano izbivala zbog bolesti.

Član predsjedniptva SDP-a, Aner Žuljević, jučer je također napomenuo kako su uvjeti s njihove strane da četiri vijećnika Koalicije za Mostarodmah vrate mandate (Kljako, Šuta, Marić i Nazdrajić), javno glasanje za izbor gradonačelnika nakon promjene Statuta kako smo jučer i tražili, a vi odbili, odluka o zatvaranju Uborka, odluka o zabrani gradnje MHE, povlačenje tužbe odmah protiv Udruženja građana ‘Jer me se tiče’, zahtjev Tužiteljstvu da izuzme dokumentaciju vezanu za gradnju kolektora, revizija gradskih finansija od 2012. do 2020., rješavanje pitanja Ostalih kroz Statut Grada Mostara na isti način kao što je slučaj sa konstitutivnim narodima, smjena svih direktora preduzeća u vlasništvu grada.

S obzirom na navedeno, izvjesno je da će novi gradonačelnik Mostara biti Mario Kordić. I dok je u drugom krugu potrebna dvotrećinska većina, konačnu odluku ćemo vjerojatno dobiti tek u trećem krugu kada će gradonačelnika odabrati prosta većina. U slučaju jednakog broja glasova, novi gradonačelnik postat će upravo Kordić s obzirom da je mlađi od dvojice kandidata. Hoće il se to dogoditi danas ili će pak sjednica zbog nekog novog cirkusa biti bespotrebno odgođena, saznat ćemo u kasnim popodnevnim satima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.