FOTO  Dr.sc. Nevenko Herceg obišao škole i zaželio uspješnu školsku godinu

dr. sc. Nevenko Herceg, škole, HNŽ
U novoj školskoj godini učenike, a posebno prvašiće, očekuju novi izazovi, nova iskustva i nova znanja. Želim im uspješno školovanje i da se zajedno s nastavnicima, roditeljima i prijateljima raduju učenju i druženju. Neka ih ovaj novi početak motivira da budu još bolji i uspješniji u stjecanju novih znanja, vještina i spoznaja koja će im biti poticaj za sretniju i ljepšu budućnost. Nastavnicima i profesorima, ravnateljima te roditeljima želim puno strpljenja i dobre volje u odgoju i obrazovanju učenika'', kazao je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, nakon posjeta Osnovnoj školi Antuna Branka Šimića koji je upriličen u povodu početka nove školske godine.

U društvu s ravnateljicom Irenom Martinović, predsjednik Herceg je obišao učenike i učitelje prvih razreda te prvašićima uručio prigodne darove. Također, ravnateljici Martinović uručio je donaciju Vlade u iznosu od 20.000,00 KM koje je Vlada Hercegovačko - neretvanske županije odobrila za obnovu škole i izgradnju pristupne rampe za učenike s posebnim potrebama.

Predsjednik Herceg posjetio je i Srednju građevinsku školu Jurja Dalmatinca gdje je s ravnateljem Brankom Landekom obišao radove na školskoj zgradi koji se obavljaju u sklopu Projekta „Energetska učinkovitost u BiH". Predstavnici poduzeća koje izvodi radove kazali su kako se oni odvijaju planiranom dinamikom, a predviđena je promjena otvora, postavljanje termo-fasada, saniranje krovova i podova, te izmjena sustava grijanja i rasvjete.

Na kraju obilaska, predsjednik Herceg obišao je i Gimnaziju Mostar, te se susreo s Ankicom Čović, ravnateljicom i Harisom Idrizom, zamjenikom ravnateljice. U kratkom susretu s profesorima upoznao se s aktualnostima u radu škole, te izrazio spremnost da se zajedničkim naporima osiguraju još bolji uvjeti za izvođenje nastavnog procesa.

U izjavi za medije predsjednik Herceg osvrnuo se na upite novinara o odgodi početka nastavne godine.

„Ne samo vremenski uvjeti nego i investicije, a podsjetit ću samo u ovoj godini izdvojili smo oko 10 milijuna KM za obnovu i opremanje škola u našoj županiji, kao i rješavanje tehnološkog viška što smo uspješno riješili, su razlozi zbog kojih smo do danas odgodili početak nastave u našoj županiji", kazao je predsjednik Herceg.

Odgovarajući na pitanje novinara o tzv . dvije škole pod jednim krovom predsjednik Herceg kazao je kako mu nije jasno tko i zašto politizira i pravi slučaj oko tog pitanja.

„Podsjetit ću - u ovoj županiji su u ravnopravnoj uporabi četiri nastavna plana i programa: na hrvatskom, srpskom i bosanskom jeziku, te međunarodni program. Volio bih da se još neka od županija može pohvaliti takvom raznolikošću. Rješenje koje imamo, zbog složenih uvjeta u koji se nalazimo, čini mi se najoptimalnijim. Stroga, i u ovoj prigodi apeliram da se prestane s politiziranjem i poštuje realnost koja je omogućila svakom djetetu i roditelju da izaberu nastavni plan i program kojeg žele", kazao je predsjednik Herceg.

Inače, Vlada je s ciljem unaprjeđenja kvaliteta obrazovanja u HNŽ, pored ranije donesenih odluka o obnovi škola kroz projekt energetske učinkovitosti, nedavno usvojila i Odluku o raspodjeli ukupno 560.000,00 KM koje će se utrošiti za izgradnju, rekonstruiranje i investicijsko održavanje škola: Srednja škola Neum, O.Š. Antuna Branka Šimića i O.Š. Silvija Strahimira Kranjčevića u Mostaru, O.Š. Gnojnice i O.Š. Ravno.