DR. INGA MARIJANOVIĆ Nema i ne smije biti liste čekanja za pregled, a rak ne čeka da pandemija prođe

dr. Inga Marijanović
Dr. Inga Marijanović

U mjesecu smo borbe protiv raka dojke, bolesti koja sve više pogađa žene. U 2018. godini u svijetu je od raka dojke bilo 18 milijuna oboljelih od čega je polovina, njih 9 milijuna, izgubilo bitku za život. Od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) predviđanja su da će do 2040. godine taj broj znatno porasti čak na 30 milijuna oboljelih.

Stoga se posljednjih godina posebno radi na osvješćivanju prevencije i ranog otkrivanja bolesti. 

"Važno je provoditi mjere primarne prevencije kroz osvješćivanje, informiranje populacije o mogućnostima prevencije, definirati rizične skupine i pokrenuti program screeninga ( probira) u cilju ranog otkrivanja raka dojke. Cilj je usmjeren na održavanju zdravlja žena, smanjenju rizika, ranom otkrivanju i poboljšanju kvalitete života žena", kaže za hercegovina.info v.d. predstojnice Klinike za onkologiju KBC-a Mostar dr. Inga Marijanović.

Dodaje kako sve više žena dolazi na preglede.

"Listopad je poznat kao mjesec borbe protiv raka dojke. Različitim manifestacijama i aktivnostima tijekom ovoga mjeseca nastoji se potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ove bolesti. Želja nas, zdravstvenih djelatnika je, upoznati kako se pravilno i redovito kontrolirati da bi se bolest prevenirala odnosno otkrila u ranoj fazi. Sve ovo je ipak poručilo da se sve veći broj žena javlja na preglede."

U protekloj godini rak dojke potvrđen je kod sedamnaest žena.

"U HNŽ -u postoji program za rano otkrivanje raka dojke 2019-2022., prvi takav koji se počeo provoditi u BiH. Program obuhvaća sve žene u dobi od 45 do 69 godina bez obzira na status zdravstvenog osiguranja, a cilj programa je otkrivanje raka dojke u početnom stadiju. Prošle godine pregledano je 1167 žena, i kod njih 17 potvrđen pozitivan nalaz. Broj pacijentica sa rakom dojke na Klinici za onkologiju se iz godine u godinu kontinuirano povećava, kao što se povećava uopće broj oboljelih od svih malignih bolesti kako u svijetu tako i kod nas. Stoga je važno informirati javnost o značaju preventivnih pregleda i uopće zdravog načina
života."

Postotak izlječenja vezan je za fazu otkrivanja kaže dr. Marijanović.

"Postotak izlječenja izravno korelira sa stadijem bolesti, odnosno kada je rak dojke otkriven, u ranoj ili kasnoj fazi bolesti. Manji tumor, nezahvaćenost limfnih čvorova te odsustvo udaljenih metastaza ujedno znače i niži stadij bolesti, odnosno bolje izglede za dugogodišnje preživljenje. U prvo navedenom možemo govoriti o izlječenju, dok kod uznapredovale bolesti imamo lošije ishode. Rano otkrivanje raka dojki, uvođenje moderne ciljane i biološke terapije, rezultiralo je dodatnim napretkom u liječenju ove bolesti. Fond solidarnosti, pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, na listu skupih lijekova uvrstio je više lijekova za liječenje karcinoma dojke, tako da imamo puno bolje terapijske opcije za liječenje istoga."

Marijanović ističe kako bi samopreglede bi žene trebale raditi od dvadesete godine.

"Svaka mlada žena već od dvadesete godine trebala bi raditi mjesečni samopregled dojki, a godišnje napraviti i liječnički pregled. Karcinom otkriven u ranom stadiju uspješno se liječi. Ali, još uvijek nedovoljan broj zdravih žena odlazi na redovite preglede."

Šte se mamografije tiče dodaje kako bi se ona trebala obavljati jednom godišnje.

"Američko onkološko društvo predlaže da žene između 45 i 54 godine trebaju odlaziti na mamografiju svake godine dok se za one  preko 55 godina preporučuje odlazak na mamografiju svake dvije godine ili
nastavak odlazaka svake godine. Bez obzira na godine, važno je pregledati se jer rak dojke možete dobiti u svakoj godini života." 

Mlađim od četrdeset godina odlazak na mamografiju i nije potreban.

"Za mlade žene preporuka je ultrazvuk dojki, obzirom na dominantnu žljezdanu komponentu strukture dojke, i nedostatke mamografije u toj dobi. Njegova osjetljivost i specifičnost u toj dobi je veća od mamografije To je potpuno bezopasna metoda te se može neograničeno koristiti. Bazična mamografija se preporučuje ženama iznad četrdeset godina jednom godišnje To je najčešća metoda otkrivanja raka dojke u ranoj fazi . Mamografijom se može otkriti rak dojke do dvije godine prije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati."

Dr. Marijanović kaže kako na Klinici za onkologiju KBC-a Mostar nema i ne smije biti liste čekanja za žurne preglede.

"Sve što zahtjeva žuran pregled pacijenta, bude učinjeno odmah. Novodijagnosticirani onkološki bolesnici moraju odmah biti primljeni i obrađeni."

Onkološki bolesnici u jako nezavidnoj situaciji zbog pandemije koronavirusa.

"Zbog korona krize su u najtežoj i najneizvjesnijoj situaciji onkološki bolesnici, odnosno oni koji zbog karantene i epidemioloških mjera nisu išli na kontrolne preglede, a morali su, ili oni koji su dobili karcinom, a za njega
još ne znaju.

Zbog straha od Covida-19 broj novodijagnosticiranih bolesnica sa rakom dojke je manji, jer se pacijentice se rjeđe javljaju na ranu detekciju raka dojke. Kao posljedicu ćemo imati kasnije dijagnosticirane tumore, a samim time i moguće lošije ishode u liječenju. Unatoč pandemiji, nitko ne bi trebao biti zakinut za pravodobnu ranu dijagnozu raka. Rak ne čeka da pandemija prođe. Mi u ovom trenutku ne znamo koliko će pandemija trajati stoga ne bi bilo dobro da strah od koronavirusa prevagne nad strahom od raka", zaključila je dr. Inga Marijanović u razgovoru za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.