DOKTOR ARAPOVIĆ Dva pacijenta i porodilja imaju oblik bolesti sličan SARS-u

Doktor Arapović
Hercegovina.info

Na konferenciji Kriznog stožera Civilne zaštite HNŽ-a potvrđeno je kako je u SKB Mostar testirano 139 bolesnika potencijalno oboljelih na koronavirus, a 17 ih je dosada s pozitivnim testom.

"Jučerašnjim danom je testirano njih 10 s jednim pozitivnim testom. U postupku je sada troje, a tijekom dana će dolaziti još uzoraka, tako da je za očekivati da će biti još testiranih. U HNŽ-u je dosada izdano 826 rješenja o samoizolaciji, a 249 preko vikenda", kazao je infektolog, dr. Jurica Arapović. 

On je navodeo kako su oboljele osobe uglavnom iznad 30 i 50 godine, te da ih je 75 posto muškog spola. 

"Dva pacijenta i jedna pacijentica nalazi se u izolacijskom bloku. Jedan od bolesnika je teško, a jedan srednje teško, dok je porodilja boljeg općeg stanja.  Svi troje imaju jedan oblik bolesti sličan SARS-u", potvrdio je Arapović. 

Pacijenti koji su kućnoj izolaciji su lakše oboljeli. Radi se o kontaktima prvooboljelog i oni sada nemaju potrebu za bolničkim liječenjem. 

"Poruka građanstvu u ime SKB Mostar i Kriznog stožera da budemo odgovorni. Trenutno su poduzete restriktivne mjere i pridržavajte ih se, budimo odgovorni posebno oni koji su došli iz udaljenih krajeva. Oni koji se nisu stavili u izolaciju samim time ugoržavaju zdravlje drugih", poručio je doktor Arapović. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.