Dogovorena konkretna suradnja grada Mostara i norveškog veleposlanstva u BiH

U izaslanstvu Kraljevine Norveške bili su vlasnici i menadžeri   norveške kompanije LANGLAND&SHEI. Cilj posjete je bila dodatna uspostava gospodarska suradnje Norveške i Mostara.

Tokom razgovora  iskazan je veliki interes Norveške Vlade za obuku inženjera tehničke struke u svrhu poslovne suradnje i njihova angažmana istih kako u BiH tako i u Norveškoj.

Također, veleposlanik Jan Braathu je iskazao želju norveške Vlade i mogućnost uspostave Centra Informacionih Tehnologija u Mostaru, po uzoru na isti koji je norveška Vlada uspostavila prije nekoliko godina u Tuzli. Gosti iz Norveške su iskazali veliko interesiranje za uvoz poljoprivrednih proizvoda sa područja Grada Mostara i regije, posebno naglašavajući činjenicu da uvoz iz BiH ne traži reciprocitet.

Na sastanku je dogovoreno da Drugi poslovni forum Grada Mostara, koji bi se trebao održati u svibnju ove godine, bude u suradnji s norveškim veleposlanstvom, te da tema foruma bude "Kako uspostaviti poslovnu suradnju sa Norveškom", Imajući u vidu kriterije koje zahtjeva ovaj vid suradnje, to će značiti i odgovor na pitanje suradnje s bilo kojom članicom EU. Norveško izaslanstvo se tijekom posjeta Mostaru sastala i s predstavnicima Univerziteta i Sveučilišta u Mostaru u cilju organiziranja  edukacije inženjera tehničkih usmjerenja  na polju novih informacijskih tehnologija. 

hercegovina.info