Dani filma Mostar – bez kina i kokica

U Mostaru će od 30. studenog do 3. prosinca biti održani treći po redu Dani filma.

Festival će otvoriti film Kenjac Antonija Nuića, a bit će prikazani i filmovi Porno banda, Vjerujem u Anđele, Čekajme, ja neću doći, Obični ljudi, Zagrebačke priče, Sveti Gregorije ubiva aždahu, a festival zatvara apsolutni pobjednik Pule, film Metastaze.

- Ovo je recesijsko izdanje festivala, rekao je njegov direktor Slaven Knezović upozorivši na katastrofalnu situaciju u kulturnim institucijama i kulturnim događajima u Mostaru.

- Dobili smo veliku potporu glumaca i filmskih radnika iz Beograda, Sarajeva i Zagreba, te je ovo jedini način da se borimo da kultura u gradu ne zamre potpuno, rekao je Knezović.

Ove će godine biti dodijeljene i nagrade za životno djelo koje će pripasti Ivici Vidoviću i Miri Banjac. Nagrađeni će dobiti statuu Stablo ljubavi, a u sklopu Retro programa Dana filma bit će prikazani i njihovi filmovi: Balkanski špijun, Varljivo leto te Kužiš, stari moj.

Festival je i djeci osigurao uživanje u projekcijama, pa će školarci u Dječjem programu moći osjetiti što je to kino.

Ovogodišnji Dani filma su prilično siromašniji pšrogramom, no izbor filmova je na visokoj razini. Svi filmovi, čije su premijere bile ove godine, su dobitnici brojnih nagrada.

Grad, koji već godinama nema kina, u kojem su se u kratkom vremenu ugasila dva kazališta, gdje prosvjeduju knjižnice, postat će barem nakratko grad filma.

bitno.ba