FOTO  ČUDNA JADA OD MOSTARA GRADA Obišli smo nekoliko mostarskih naselja, imali smo što vidjeti

Mostar, jp uborak, Smeće, otpad

Nekada jedan od najčišćih gradova, opet je zatrpan smećem. Za Mostar možemo reći da je brendiran kao “grad slučaj” zbog dugogodišnjih problema s odlaganjem otpada. Kontejneri su prepunjeni, kruti otpad i dalje se odlaže po cijelom gradu.

Pitali smo građane što misle o nastaloj situaciji. Mnogi su izrazili zabrinutost za zdravlje, te kažu kako se ništa neće promijeniti dok Mostarci ne krenu osjećati posljedice na svom zdravstvenom stanju.

Nažalost, naše društvo je naviknuto na sustav kakav ovdje funkcionira tj. ne funkcionira. Za napredak društva potrebna je velika promjena, a prva smjernica ka većoj promjeni je edukacija stanovništva.

“Ljudi trebaju početi čitati knjige, vidjeti kako je vani jer kada se stanovništvo promjeni, dolazi do promjene vlasti, a time se mijenja i način gospodarenja otpadom”, rekao je mladi Mostarac.

“Vrlo je ružno što je ovako puno smeća, mislim da se moraju pod hitno dogovoriti konkretni koraci kako bi se riješio ovaj problem”- rekla je sugrađanka.

“Ovo je žalosno, voljela bih da se to sredi. Ovo je sramota kada stranci dođu jer se vidi da smo bili i ostali grad slučaj”, prokomentirala je sugrađanka.

Dobili smo komentar od jednog mostarskog vatrogasca koji je rekao kako se situacija pod hitno mora riješiti. Ispričao je za Hercegovina.info da su jučer nekoliko puta išli gasiti kontejnere po gradu.

“Ja ću cijelu noć gasiti kontejnere. Situacija nije sređena, vrtimo se u krug godinama. Narod je uzeo vlast u svoje ruke iako ja nisam pobornik toga”- rekao je vatrogasac.

Podsjećamo, Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbilo je nedavno zahtjev JP-a Deponija d.o.o Mostar za ponovno izdavanje okolišne dozvole, dok je Vlada FBiH prošloga tjedna preporučila Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da prati dosadašnje propisane mjere iz okolišne dozvole, ali i da se ne prekida odlaganje komunalnog otpada na Uborku zbog javnog interesa. 

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se duže vrijeme, a situacija je eskalirala u svibnju ove godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala. 

Glavni zahtjev Građanske inicijative "Jer nas se tiče" je nova lokacija deponije. Prosvjednici su i dalje složni oko zahtjeva upućenih nadležnima, te nastavljaju s blokadom Uborka dok se ne nađe rješenje. 

Maja Ljubić, Hercegovina.info