Čitluk prestigao Mostar po broju oboljelih, pozitivan i liječnik prvooboljelog u Mostaru

Doktor Arapović
Hercegovina.info

Hercegovačko-neretvanska županija sada ima 70 oboljelih od koronavirusa.

Stanje u Mostaru i Konjicu se smiruje, dok su aktualna nova žarišta, poput Čitluka i Jablanice.

„Kao što vidite imamo jedno stacionarno stanje već dva dana u Konjicu, iako svakodnevno pristižu uzorci koji u uglavnom negativni. U Jablanici se otvara novo žarište sa dva novooboljela slučaja. Radi se o jednoj obiteljskoj epidemiji, sa pozitivnom epidemiološkoj anamnezom unutar 10 dana iz Njemačke. U Čitluku već znate situaciju. Iz dana u dan je sve više i više pozitivnih i tu je zapravo trenutačno fokus epidemioloških mjera u našoj županiji“, ispričao je dr. Jurica Arapović na današnjoj konferenciji za tisak Stožera HNŽ-a.

Uključujući jučerašnji dan do sada je u HNŽ-u ukupno evidentirano 70 pozitivnih uzoraka, od čega su dva bolesnika, preminula.

"Jučer su testirana 62 uzorka, a bilo je 7 pozitivnih, od čega u Jablanici dva testa, u Čitluku pet, a u Mostaru jedan. Distribucija bolesnika od koronavirusa po gradovima jeste – Konjic 27, Jablanica 2, Čitluk 21, Mostar 20“, kazao je dr. Jurica Arapović.

Prema njegovim riječima trenutačno je u izradi 20 uzoraka, a očekivati je da će ih i u drugoj smjeni pristizati veći broj, tako da će se iz dana u dan brojka mijenjati.

Zanimljivo je da je na konferenciji za tisak kazano da je na koronavirus pozitivno i troje medicinskih djelatnika, a među njima i liječnik prvooboljelog-preminulog pacijenta iz Mostara, te medicinska sestra.

Što se tiče zdravstvenog kadra koji je bio u neposrednom kontaktu s oboljelim, ona je pozitivna i u kućnoj izolaciji. Dobro je, nema nikakva pogoršanja. Također, liječnik koji je bio u kontaktu s prvooboljelim, a kasnije smo saznali da je imao još nekih kontakata unutar obitelji je također pozitivan i u kućnoj izolaciji“, zaključio je Arapović.

Dodao je da ima još jedna liječnica koja je pozitivna, a koja je bila u kontaktu s prvooboljelom, također preminulom u Širokom Brijegu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.