BURNO U MOSTARU Sindikalisti nazvali ministrova pomoćnika malignom ćelijom, i ravnatelj bolnice koči zdravstvo

Dalibor Vuković
hercegovina.info

Djelatnici HT Mostara jučer su dobili granski kolektivni ugovor s Vladom FBiH, premda njihov sindikat nije reprezentativan, a jeste onaj BH Telecoma. Svakoj sjednici prije potpisivanja nazočio je i Saša Živković, predsjednik sindikata HT-a, jer Vlada nema pravo utjecati na to koga će sindikati predložiti kao članove tima, a što bira sindikat koji je reprezentativan. I dok je u Sarajevu to odrađeno gospodski, evo što je uradio Mostar: 

Nakon što su zdravstveni djelatnici napravili više kilometara nego pojedini automobili, tražeći pravdu za svoje novčanike, Vlada je, izgledalo je, smekšala. Koji dan kasnije pregovori padaju u vodu, a kao razlog ne navode razloge stvarne prirode, nego da Vuković ne može biti član tima, jer nije član reprezentativnog sindikata. 

Na konferenciji za tisak, ministrov pomoćnik Antonio Vujica krenuo je negdje od Kulina bana, od proljeća prošle godine, kada zdravstveni djelatnici počeše raditi kao mazge, a ostaše bez kolektivnog ugovora. Upravo negdje tada je trebao dati i dolje navedenu izjavu, a dao ju je danas.

„Za potpisivanje kolektivnog ugovora najprije je potrebno ustanoviti reprezentativnost sindikata koji imaju pravo pregovaranja sa poslodavcem. Mi smo dobili dva zahtjeva za utvrđivanje reprezentativnosti, jedan je Sindikat SKB Mostar, drugi je Neovisni sindikat djelatnika u zdravstvu HNŽ. Poslije procedure koja je bila potrebna za donošenje rješenja o reprezentatinosti došlo je do toga da ga je dobio samo Sindikat SKB, a ovaj drugi sindikat nije.

Dalibor Vuković

Sporan je bio broj članova sindikata u odnosu na ukupan broj zaposlenih u sektoru zdravstva HNŽ. Sindikat SKB je imao 1147 članova, a Neovisni sindikat zaposlenih u zdravstvu 1048, što je u ukupnom zbroju broj od 2195, dok se u medijima stalno ponavlja broj od 2600. Dakle, on je koliki sam i rekao, a mogu reći i manji zbog poznatih događanja u DZ Mostar“, pričao je danas Vuica, što je u ovom trenutku posve nebitno.

Zanimljivo, Vladi je u pomoć priskočio i ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić. "Vrši se pritisak iz bolnice na zdravstvene radnike vezano za primanje pacijenata. Naši djelatnici zaista se jako bore i pokušavaju održati štrajk", kazao je ispred Sindikata SKB Ivica Anić.

Održali su konferenciju odmah nakon Vladine, a kažu da se radi o marifetlucima ministrova pomoćnika, te da odustajanja nema. „On je najmanje ovlaštena osoba da bilo što govori u pregovorima, jer niti je imenovan u pregovarački tim, niti je izašto ovlašten. Napamet priča, bezveze drži konferencije. On je najmalignija ćelija ovoga ministarstva sektora rada, koji smišlja najveće marifetluke i pravne zavrzlame i peripetije“, kazao je Dalibor Vuković, ispred županijskog sindikata zdravstvenih djelatnika.

Zanimljivo, HNŽ je potražio još jedno mišljenje Federacije, a gdje je, ponavljamo - jučer potpisan granski kolektivni ugovor, samo jedan sindikat reprezentativan, a oba sudjelovala u pregovorima i ostvarila ista prava. Vlada HNŽ-a očito čekanjima mišljenja, što je strategija Vuice - kupuje vrijeme čime samo raste ogorčenje.

„Sad su opet zatražili mišljenje federalnog ministra može li netko biti član pregovaračkog tima ili ne. Naravno da ne može, to je direktno miješanje u sami sindikat. Nas ne zanima tko će biti u njihovom pregovaračkom timu“, kazao je Anić navevši na koncu da sporni članovi nisu angažirani kao članovi reprezentativnog sindikata nego kao pravni i ekonomski stručnjak.

Sindikalisti najavljuju i najmasovnije prosvjede do sada.