Bošnjacima prihvatljiv samo podijeljeni Mostar

Među zaključcima sa sjednice ŽO SDA s temom položaj Bošnjaka u Hercegovini navedeno je kako Bošnjaci Hercegovine neće prihvatiti da se u aktualnom procesu ustavnih promjena i izmjena izbornog zakona legalizira teško stanje ovog naroda u Stocu, Čapljini, Prozoru, Neumu, te istočnoj i zapadnoj Hercegovini.

Centar Bošnjaka Hercegovine

-Nećemo dozvoliti legalizaciju etničkog čišćenja u Gradu Mostaru, koji je politički, ekonomski, obrazovni, duhovni i kulturni centar Bošnjaka Hercegovine. Nećemo i ne smijemo zaboraviti velike žrtve u herojskoj obrani grada od agresije i udruženog zločinačkog poduhvata, i grad prepustiti velikohrvatskom projektu, demaskiranom potvrđivanjem zločina na sudu u Hagu. Projekat pretvaranja Mostara u hrvatski stolni grad putem izmjena izbornog zakona pod parolom normalnog grada predstavlja ustrajavanje na ratnim ciljevima i nastavak je etničkog čišćenja i zatiranja Bošnjaka, zaključak je hercegovačko neretvanskog županijskog odbora SDA.

Također, zaključeno je i kako bi pretvaranje Mostara u normalan grad, na način kako to zagovara HDZ BiH, značilo ''ostvarenje ciljeva udruženog zločinačkog poduhvata, marginaliziranje i nestanak Bošnjaka u Hercegovini te faktičko rastakanje BiH na tri nacionalna entiteta''.

-Upućujemo apel svim probosanskim snagama i institucijama međunarodne zajednice da kvalifikacije iz presude Međunarodnog suda u Haagu u predmetu Prlić i ostali budu osnovni orjentiri aktualnih ustavnih promjena, kao i izmjena izbornog zakona, zaključeno je na sjednici.

Hrvatsko pitanje se fiktivno rješava

Salko Sokolović, predsjednik ŽO SDA HNŽ je nakon sjednice izjavio kako je fikcija sve što ne podrazumijeva uređenje Mostara kao jedinstvenoga grada sa šest općina te da se hrvatsko pitanje u BiH fiktivno rješava kroz zahtjeve hrvatskih političkih stranaka da u se u Mostaru usvoji princip jedan čovjek jedan glas.

-Suština problema u Mostaru i Hercegovini je u stalnoj težnji međunarodne zajednice i OHR da jednakopravnost Bošnjaka bude izbrisana i da Hrvati dominiraju. Zbog takvog odnosa mi u Mostaru imamo nestabilnu političku situaciju. Ravnopravnost Bošnjaka u Mostaru može se očuvati samo na način da Mostar bude uređen kao grad sa šest općina, kazao je Sokolović.

Također, rekao je kako ne očekuje da će OHR donositi sankcije protiv SDA i HDZ-a BiH zbog neprovođenja presude Ustavnoga suda BiH za Mostar kojom je naloženo izjednačavanje vrijednosti glasa svakog stanovnika Mostara bez obzira u kojem dijelu grada stanovao.

Bošnjaci ne žele živjeti u hrvatskom stolnom gradu

Nekadašnji gradonačelnik Mostara i član ŽO SDA HNŽ Hamdija Jahić je izjavio kako je situacija u Mostaru danas mnogo lošija u svakom pogledu u odnosu na period kad je on bio gradonačelnik, odnosno do 2004. godine.

-Mostar je grad svih njegovih građana. Ne možemo prihvatiti da je Mostar stolni grad samo jednog naroda. To je političko obespravljivanje Bošnjaka. Isti je položaj Bošnjaka tamo gdje su Hrvati većina kao i Hrvata tamo gdje su Bošnjaci većina. Bošnjaci ne žele živjeti u hrvatskom stolnom gradu Mostaru, nego želimo živjeti u Mostaru koji je i Hrvatski i Bošnjački i Srpski, rekao je Jahić.

Inače, na sjednici ŽO SDA je konstatirano kako minoran broj Bošnjaka stalno živi u Istočnoj Hercegovini, odnosno svega njih 275 od predratnih 14 tisuća.

Dnevno.ba