BOMBE, PLJAČKE, PALJEVINE, PRIJETNJE Je li Mostar uistinu siguran grad?

Bomba odvjetnik Tvrtković

Paljevine automobila, oružane pljačke, bušenje guma i prijetnje, fizički napadi i krađe. Sve to u posljednje vrijeme imali smo prilike doživjeti u Mostaru.

Najnoviji slučaj dogodio se početkom tjedna, u noći s ponedjeljka na utorak, točnije 11. travnja, kada je na odvjetnički ured 'Tvrtković' iz Mostara bačena je eksplozivna naprava. U noćnim satima razbijen je prozor na spomenutom odvjetničkom uredu u Ulici kralja Zvonimira. Kroz prozor je ubačen kamen i eksplozivna naprava koja na sreću nije eksplodirala. Službenici Odjela kriminalističke policije uradili su očevid, a za sada još nije poznato tko je i zbog čega je učinio ovo djelo.

Bomba odvjetnik Tvrtković

Dana 5. travnja u Mostaru je izvršen pokušaj pljačke u prostorijama brze pošte 'Euroexpress' na putu za Aluminijski, u prigradskom naselju Rodoč. U ranim jutarnjim satima (oko 5:30 sati) dvije maskirane osobe dovezle su se automobilom Passat karavan i bili su naoružani automatskom puškom. Ušle su u prostorije navedenog poduzeća, te su podesnim predmetom pokušale obiti sef jer su smatrali da će doći do novca. U tom trenutku aktivirao se alarmni sustav, te su počinitelji pobjegli. Tijekom jutra obavljen je očevid, te se intenzivno traga za počiniteljima, do danas. Treba istaknuti kako ovo nije prvi napad na području Mostara na kurire navedene brze pošte, kao i upad u prostorije tog poduzeća.

Bomba odvjetnik Tvrtković

Jedan od slučajeva koji je u posljednje vrijeme riješen je onaj od 28. ožujka kada su uhićene dvije osobe u Mostaru zbog sumnje da su ukrale torbu s većim iznosom novca iz jedne obiteljske kuće. Oni su naime ušli u hodnik obiteljske kuće te počinili ovo kazneno djelo. Ubrzo su uhićeni te je kod njih pronađen određeni iznos novca. Pljačkaše su snimile nadzorne kamere što je policiji olakšalo posao.

Bomba odvjetnik Tvrtković

Napad eksplozivnom napravom dogodio se i krajem ožujka, odnosno 21. prošlog mjeseca. Nepoznata osoba u večernjim satima, oko 22 sata bacila eksplozivnu napravu na balkon poliklinike Endo-Plus u vlasništvu obitelji Bevanda. Poznati mostarski liječnik, bivši dekan Medicinskog fakulteta te prema svemu sudeći novi federalni ministar zdravstva Milenko Bevanda za hercegovina.info je rekao kako ne želi špekulirati je li naprava ciljano bačena ili je greškom završila upravo na balkonu njegove poliklinike. I kod ovog slučaja za sada nije poznat počinitelj.

Bomba odvjetnik Tvrtković

Dana 18. veljače u mostarskom naselju Tekija u ranim jutarnjim satima izgorjela su dva automobila. Kako se doznaje jedan od automobila je u vlasništvu pripadnika mostarske policije. Prema neslužbenim informacijama požar je podmetnut, a počinitelj nepoznat.

Pet dana ranije, 13. veljače u naselju Šehovina u potpunosti je izgorio skupocjeni Mercedes. Kako je doznala Hercegovina.info u požaru je do neprepoznatljivosti uništen automobil mostarskog liječnika Ibre Obradovića, šefa Internog u KB 'Dr. Safet Mujić'.

Bomba odvjetnik Tvrtković

On je u u žižu javnosti dospio nakon tragičnog slučaja kad je proglašen krivim zbog nesavjesnog liječenja koje je dovelo do smrti osamnaestogodišnje Anide Torlo. Počinitelj paljevine javnosti nije poznat.

U siječnju su zabilježena dva pokušaja pljački, a koje je počinio muškarac koji je danima "operirao" po Franjevačkoj ulici u Mostaru. Njegove žrtve su bile starije i nemoćne osobe koje je pokušao opljačkati. Jedan od napada umalo je završio s ozbiljnim posljedicama jer je nakon krađe i prepada stariju ženu gurnuo tik do stepenica. Ovaj slučaj je riješen, a počinitelj pronađen. I ovdje su ključnu ulogu odigrale nadzorne kamere.

Podsjetimo, koncem prošle i početkom ove godine dogodila su se i tri napada na imovinu, odnosno na automobil suvlasnika portala Hercegovina.info. Nožem su na istom u dva navrata razrezane sve četiri gume, a jednom razbijeno zadnje staklo, najvjerojatnije kao svojevrsna prijetnja. U dva navrata je policija je obavila očevid, no počinitelji do danas još uvijek nije otkriven.

Je li Mostar siguran grad upitali smo i MUP Hercegovačko-neretvanske županije. 

"Stanje sigurnosti u HNŽ prema statističkim pokazateljima je na zadovoljavajućoj razini, u svim navedenim slučajevima (bacanje eksplozivnih naprava) provodi se krim. opertivna istraga koja će u konačnici donijeti rezultate. Sustav video nadzora se maksimalno koristi u rješavanju svih kaznenih djela počinjenih na području Policijske uprave Mostar", stoji u njihovom odgovoru.