BLAGAJ Adrenalinski sportovi sve češći razlog posjete ovom hercegovačkom biseru

BLAGAJ Adrenalinski sportovi sve češći razlog posjete ovom hercegovačkom biseru
Hercegovina.info

Dvanaest kilometara jugoistočno od Mostara, podno srednjovjekovne utvrde "Stjepangrad" smješten je Blagaj. Godinama plijeni svojom ljepotom, ali i unikatnim vrelom Bune. Turisti iz cijeloga svijeta rado su posjećivali ovaj hercegovački biser, no pandemija je i tu sliku pokvarila.

Izvor Bune, ovdje u Blagaju, je ujedno i najveći krški izvor u cijeloj Europi. S obzirom da je upravo Blagaj jedna od atraktivnijih turističkih destinacija u Hercegovini, postoji veliki broj restorana koji su danas zbog pandemije više prazni nego puni.

Po praznim restoranskim mjestima, lako je uočljivo kakvog je pandemija traga ostavila. Ništa bolje nije prošlo ni poznato dovište koje je na godišnjoj razini posjećivalo više desetaka tisuća vjernika i turista.

"Otprilike smo mi 2020. godinu završili sa nekih 20% prosjeka u odnosu na ranije razdoblje. Nije neka optimistična slika ni ova godina, tu se negdje vrtimo oko toga prosjeka. Najava ima nekih za ljeto, ali sve je to pod upitnikom", kazao je Edin Džiho, upravitelj Tekije u Blagaju za BHRT.

Iako je pandemija pogodila gotovo u najvećoj mjeri turistički sektor, brojni su koji su se okrenuli drugim turističkim atrakcijama kao što su adrenalinski sportovi i to na otvorenom .

"Za ovu godinu mogu reći da sam malo i iznenađen jer imamo popriličan broj posjeta, međutim većinom se te posjete odnose na sportsko penjanje u Blagaju i prolazak kroz Via Feratu. Tako da ja imam osjećaj, ako bi radili paralelu zadnjih par godina, da smo u ovom radoblju, ožujak-travanj, iznad prosjeka što znači da to ide prema gore", rekao je Adnan Đuliman iz Eko Centara Blagaj.

Iako trenutačno većinu turista čine domaći posjetitelji, za nadati je se da će se pandemija što prije popustiti kako bi što veći broj turista uživao u brojnim prirodnim ljepotama.