Bivši djelatnici otkrili pravu istinu o Aluminiju

Bivši djelatnici otkrili pravu istinu o Aluminiju
Arhiva

Povodom Skupštine dioničkog društva Aluminij d.d. Mostar oglasili se bivši djelatnici istog s priopćenjem u kojem ističu kako M.T. Abraham nije tražila nikakve subvencije od Vlade FBiH kao što su neki mediji pisali.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti bez uredničkih intervencija.

"Radi istine u vezi današnjih događanja u Aluminiju šaljemo vam ovaj mail. U prilogu mail-a smo dostavili i prijedlog ugovora koji je danas predočen skupštini Aluminija d.o.o. Mostar. Moramo naglasiti da su na izradi ovoga ugovoru radili i svi članovi NO Aluminija, čak i oni koji su poslije glasali protiv istoga toga ugovora.

Radi istine, moramo naglasiti da je savjet od NO bio taj da investitor registrira tvrtku u BiH kako bi za sve eventualne sporove bio nadležan neki od sudova u BiH.

M.T. Abraham koja je registrirala firmu Aluminij Industrija d.o.o nije tražila nikakve subvencije od Vlade FBiH kao što su medijski iznosili pojedinci (npr. subvenciju električne energije) .

Ono što je Investitor jedino tražio od Vlade FBiH da dadne suglasnost skupštini EP HZHB (koja je upisana kao vjerovnik na imovini Aluminija d.d.Mostar) na ovaj ugovor o najmu, a dokle je Investitor sam rekao riješiti (obavio već prve razgovore) komercijalne banke koje su upisane kao vjerovnici.

Radi istine, Zahtjev prema Vijeća Ministara BiH je bio samo da one carinske pogodnosti koje je imao Aluminij d.d. Mostar ostanu na snazi i za Aluminij Industrija d.o.o Mostar.

Naglašavamo da se od Vlade FBiH nije tražilo ništa da poduzme po pitanjima nadležnima na nivou Vijeća Ministara BiH.

Radi istine, najveća ne istina je to, da radnici nisu bili zaštićeni ovim ponuđenim ugovorom.

Investitor se obavezao zaposliti isključivo bivše radnike Aluminija d.d. Mostar sa točnim brojem radnika po svakom mjesecu i godini (članak 3 i članak 7), te im garantira minimalnu prosječnu (članak 3 pod (e))
Radi istine, svi članovi NO Aluminija d.d. Mostar tražili su da se prvo samo ide sa pogonom ljevaonice u najam pa u slijedećim fazama sa ostalim pogonima Anode i Elektroliza.

Kao što se vidi iz ugovora za pogon ljevaonice plaćalo bi se 30.000 KM, a za ostale pogone dodatnih 45.000 KM sto bi ukupno bilo 75.000 KM mjesečno.

Radi istine, na koncu danas predstavnici malih dioničara Aluminija d.o.o. Mostar imali su punomoć samo oko 5% dioničara tako da teza da je 80% dioničara protiv ovoga ugovora izgubila smisla.