Biokšić: Novi sastanak u slučaju Aluminija bez rješenja

Dragan Čović

U Upravnoj zgradi mostarskoga poduzeća Aluminija u utorak je održan novi sastanak na temu zahtjeva Nezavisnog sindikata zaposlenika tog poduzeća, odnosno uplate doprinosa, otpremnina i ponovnoga pokretanja proizvodnje koja je bila planirana za 1. rujna ove godine.

Sastanku su sudjelovali predstavnici Sindikata, Nadzornog odbora i Uprave Aluminija, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i federalna ministrica financija Jelka Milićević.

-Na sastanku smo se upoznali o provođenju ankete koja bi bila okosnica Plana restrukturiranja poslovanja mostarskog poduzeća Aluminij, po kojoj se 64 posto djelatnika izjasnilo da bi pristalo na nastavak rada uz izmijenjene uvjete (smanjenje plaća za 50 posto), 9 posto ih se izjasnilo da bi uzelo otpremnine, 6 posto je zaokružilo i jedno i drugo, dok se 21 posto djelatnika nije nikako izjasnio – kazao je za Fenu nakon sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić.

Po njegovim riječima, nacrtom sistematizacije novih radnih mjesta, koja je predviđena za prvu fazu ponovnog pokretanja proizvodnje u Aluminiju, predviđeno je 334 djelatnika, s tim da je za 495 uposlenika, koji imaju ugovor na neodređeno, potrebno osigurati otpremnine u iznosu od cca 4 milijuna maraka, koje Uprava društva nema.

Biokšić smatra da je i, iz tih razloga upitno pokretanje proizvodnje, osim ako novi strateški partner ne ubrizga nova sredstva.

-U ovakvoj situaciji, bez stranog investitora, i bez ikakve financijske injekcije, s ovolikim otpremninama, dovodi se u pitanje misija pokretanja proizvodnje, a federalna ministrica financija Jelka Milićević je također potvrdila da bi ovih 334 uposlenika moralo prvih mjesec, dva, radit bez plaće – napomenuo je Biokšić.

Po njegovim riječima, u tijeku je sastanak Nadzornog odbora i Uprave društva s izraelsko-kineskom tvrtkom.

Podsjećamo da su proizvodni pogodni Aluminija ugašeni prije nešto više od mjesec dana, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom.

(fena)