BIJELI DIM Dr. Mario Kordić je novi gradonačelnik Mostara!

Mario Kordić gradonačelnik Mostara
hercegovina.info

Doktor Mario Kordić novi je gradonačelnik Mostara! Kandidat HDZ-a BiH i ravnatelj Doma zdravlja Mostar je u trećem, posljednjem, krugu glasovanja dobio potporu 17 vijećnika dok je kandidat Koalicije za Mostar, dr. Zlatko Guzin dobio potporu 16 vijećnika. Dva listića su bila nevažeća.

Iako kraj prošlotjedne sjednice nije dao naslutiti da bi danas mogli dobiti novog gradonačelnika Mostara, s obzirom na protustatutarne prijedloge o opciji rotacije prvog čovjeka Mostara zbog kojih se ista i prekinula, gradski vijećnici su danas bez većih prigovora održali posljednja dva kruga tajnog glasovanja. 

Treći krug odlučio, dolazi i do smjene predsjednika Gradskog vijeća

Nakon što u drugom krugu nitko od kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu, u trećem je odlukom proste većine odlučeno kako će sljedeće četiri godine gradonačelnička funkcija pripasti dr. Mariju Kordiću. To istovremeno znači da predsjednik Gradskog Vijeća više moći biti HDZ-ov Ivan Zelenika, s obzirom da će ovo mjesto sada pripasti jednom od kandidata druge nacionalnosti. Vijećnici su odlučili da će to biti Salem Marić.

Kordić mora častiti

Na pitanje što će prvo uraditi ako danas postane gradonačelnik, Kordić je uoči sjednice rekao: "Ako se to dogodi, prvo što ću učiniti je to da u pozvati sve na jedno piće i čašicu druženja svih 35 vijećnika, da ostavimo ovo što je iza nas bilo i da počnemo zajedno raditi, konstruktivni biti i predlagati dobre teme i raditi na njima. Siguran sam da ćemo napraviti dobar posao, bez obzira što su pale teške riječi. To je ipak bilo u sklopu političke borbe i to je normalno."

Kordić je u nedjelju rekao kako će predložiti da se svi vijećnici odreknu naknade za prvi mjesec s obzirom na odugovlačenje procesa u Gradskom vijeću: "Nismo zaslužili ni marku", kazao je.

Propao prijedlog rotacije, održana i izvanredna sjednica

Uoči trećeg kruga, vijećnik ispred Koalicije za Mostar postavio je javno pitanje Irmi Baraliji o tome "što bi s opcijom rotacije gradonačelnika", ali je daljnju diskusiju prekinuo predsjednik Gradskog vijeća koji je pozvao da se o tome raspravlja nakon trećeg kruga. Odabir gradonačelnika značio je da je službeno mogla započeti i izvanredna sjednica u kojoj je glavna točka bila privremeno financiranje Grada Mostara. Ista je jednoglasno usvojena bez ikakvih primjedbi za razdoblje od 1.1. do 31.3.2021. godine.

Što Kordićev izbor znači za Dom zdravlja?

S obzirom da je trenutni ravnatelj Doma zdravlja Mostar postao gradonačelnik, na njegovo mjesto će sada morati doći novi ravnatelj. Potvrdio je to u razgovoru za hercegovina.info i sam Kordić neposredno pred prvu sjednicu Gradskog vijeća Mostara. Da je kojim slučajem netko drugi postao gradonačelnik Mostara, zadržao bi svoju funkciju ravnatelja ove zdravstvene ustanove.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.