FOTO  BICIKLIJADA PO MOSTARU Krug za Acu

Biciklijada za Acu
Hercegovina.info

Biciklistički klub 'Mostar' organizirao je biciklijadu u spomen na Aleksandra Džakulu, među građanima Mostara poznatijeg kao Aco biciklista.

Džakula je preminuo prije pet godina, a upravo u znak sjećanja na njega okupila se ekipa ljudi koji su ulicama Mostara prošli biciklima kuda je Aco hodio godinama.

Biciklijada je održana uz pratnju službenika Policijske uprave Mostar. Aleksandar Aco Džakula rođen je 13. studenoga 1933. godine. Godinama ga se moglo vidjeti na ulicama Mostara kako vozi svoj bicikl sve do 2011. godine kada je smješten u Dom za stare i iznemogle osobe 'Miran san'. 

Zbog bolesti i teškog fizičkog stanja, posljednih godina njegovog života rijetko smo ga mogli vidjeti na ulicama kako se šeće uz svoj čuveni bicikl.

"Ideju oko ovog događaja više smatram pokudom jer se ranije nismo sjetili Ace, pa je nešto ovakvo moglo biti organizirano za vrijeme njegovog života, ali eto - šta je, tu je. Aco je na neki način pokretač svega ovoga u posljednje vrijeme. Da se ne lažemo, bilo je tu još mnogo sjajnih biciklista, ali nam je svima nekako Aco ostao u sjećanju kao neki 'simbol grada'.

Tu je i Marko Zovko uz njega, a ima ih još kojih bismo se trebali sjetiti", naveo je član Biciklističkog kluba 'Mostar' i predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić za Hercegovina.info.

Pitali smo Zorića o nekim narednim aktivnostima Biciklističkog saveza BiH, na što nam je odgovorio: "Ono što organiziramo je jedna od dvije važnije utrke - državno prvenstvo u kronometru i cestovnoj utrci. Do sada su se te utrke održavale u Zalužanima na području Banja Luke, a ove godine smo taj događaj prebacili u Hercegovinu", istaknuo je Zorić.

Zorića smo upitali kako uspijeva uskladiti privatne obaveze sa obavezama u klubu i savezu, te drugim poslovima. Rekao je: "Okružen sam dobrom ekipom na svim stranama, te svi nekako djelujemo u istom smjeru, te su rezultati vidljivi".

Start i cilj biciklijade bio je na Rondou, a sudionici su prošli Šetalištem, Španjolskim trgom, Novom gradskom magistralom, preko Lučkog mostar, Titovom ulicom, preko trga Musala, kroz Centar 2, Avenijom i dijelom ulice kralja Petra Krešimira IV.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.