Bešlić: Ovaj mjesec nećemo moći isplatiti plaće

Ljubo Bešlić, Gradsko vijeće Mostar

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list

Nakon dvosatne rasprave o plaćama odlučeno je da se o istima vijećnici izjašnjavaju na sljedećoj sjednici kada bi načelnici Odjela za financije i Odjela za pravne poslove Izet Šahović i Predrag Šupljeglav trebali dostaviti analizu odluke s financijskim pokazateljima, odnosno koliko će proračunskih sredstava trebati za isplaćivanje plaća po novoj odluci i hoće li iste dodatno opterećivati ionako osiromašenu gradsku blagajnu.

Brojne nelogičnosti

Gradonačelnik Ljubo Bešlić na početku je kazao da, iako je javnosti drukčije prezentirano, dogovor o visini osnovice za obračun plaća s predstavnicima sindikata uopće nije postignut niti se uopće pregovaralo te da ovom odlukom neće doći do povećanja plaća gradskoj administraciji. Istaknuo je kako je prije svega nužno njezino usvajanje zbog sređivanja situacije i međusobnog usklađivanja plaća gradske administracije.

- Zbog nepostojanja novog pravilnika mi smo sad u situaciji da ovaj mjesec nećemo moći isplatiti plaće. Dovedeni smo u situaciju da sada moramo isplatiti sve obveze sukladno sudskim presudama za utuženi topli obrok i druge naknade u iznosu od milijun maraka i zato nećemo biti ovaj mjesec u mogućnosti isplatiti plaće. Ovu odluku smo trebali davno donijeti upravo zbog svih nelogičnosti koje imamo, kazao je Bešlić.

Bešlić je istaknuo kako je jasno da nova osnovnica za obračun plaće na gradskoj razini, prema odredbama federalnog zakona, ne može biti veća od federalne osnovice, odnosno mora biti manja za 10 posto, a kolika će točno ta osnovica biti znat će se tek po usvajanju zakona o plaćama na županijskoj razini.
Šefica Službe za unutarnji nadzor Nevenka Sušac naglasila je da nova odluka o plaćama pod hitno mora biti donesena jer način na koji se sad obračunavaju plaće je pun nelogičnosti i nepravilnosti.

- Zadnjih osam godina otkad su se općine ujedinile, u gradskoj upravi plaća se obračunava po 7 osnovica. 130 namještenika, gotovo pola gradske administracije, prima veću plaća nego što bi trebali sukladno stručnoj spremi. Grad to košta oko 600 tisuća maraka godišnje, a zadnjih osam godina koštalo nas je više od 4 milijuna maraka. Tako određeni broj njih sa srednjom stručnom spremom prima plaće i od 1200 maraka mjesečno, kazala je Sušac.

Nepripremljena odluka

S druge stane, vijećnici SDA iznijeli su mišljenje da se prije usvajanja odluke o plaćama na gradskoj razini mora usvojiti zakon na razini Hercegovačko-neretvanske županije, a gradonačelniku Bešliću zamjerili su što u sklopu predložene odluke nije prezentirana financijska analiza njezine provedbe.
I javni pravobranitelj Senad Droce je kazao kako odluka još nije zrela za usvajanje.
- Trenutačno ne postoji osnovica koje bismo se mi morali držati, tako da se ne zna hoće li plaće biti manje ili veće. Osnovicu dogovara sindikat i poslodavac, a nisam siguran da imamo sindikat. Ne znam ima li sadašnja sindikalna organizacija uopće kapacitet potpisivati sporazum s gradonačelnikom. Sve je ovo džungla, kazao je Senad Droce.
Načelnik odjela za financije Izet Šahović je kazao kako se usvajanjem odluke neće mijenjati proračunska sredstva koja bi se izdvajala za plaće.
- Iznos bi ostao na prošlogodišnjoj razini i izvan tih okvira se neće ići. Neće se povećati iznos u proračunu za plaće, novim platnim razredima plaće će se nekome povećati, nekome smanjiti, ali ukupni iznos za plaće ostaje isti, kazao je Šahović.

Usvojen nacrt odluke o izmjeni i dopuni prostornog plana

Na jučerašnjoj sjednici dano je zeleno svjetlo za izradu regulacijskih planova i programa uređenja Tekije, Luke i Donje Mahale kao i odluke o pristupanju i izradi izmjena i dopuna regulacijskog plana i programa uređenja "Centralna zona - rekonstrukcija - faza II", "Tržnica" te "Rondo III" i "Rondo IV". Isto tako usvojen je nacrt odluke o izmjeni i dopuni prostornog plana Mostara. Vijećnici su usvojili i odluku o komunalnoj naknadi.