APEL PODUZETNIKA Rekonstrukciju tunela Crnaja treba odgoditi i preispitati takav koncept

Tunel Crnaja cesta promet
hercegovina.info

Asocijacija poduzetnika Hercegovine traži da se prolongira početak radova na rekonstrukciji tunela Crnaja na magistralnom putu koji povezuje sjever i jug BiH, na dionici Jablanica-Konjic.

"Naime, već je u više navrata ukazivano kako se radi o jednom od najprometnijih puteva u zemlji i zastoji u prometu zasigurno bi rezultirali ogromnim štetama za privredne subjekte u cijeloj zemlji. Podjednako bi se to odrazilo na poduzetnike s područja Mostara, Jablanice i Konjica, kao i svih drugih mjesta Hercegovine, ali i na trgovce sa šireg područja koji gravitiraju ovom dijelu naše zemlje, na turističke i ugostiteljske firme, te na sve one kompanije čija je djelatnost vezana za promet ljudi i dobara. Da je to tako, odnosno da je bojazan poduzetnika opravdana i realna, svi smo se osvjedočili na primjeru obnove tunela Vranduk.

Ne treba ni podsjećati da bi privredu u cjelini, koja već trpi velike posljedice uzrokovane epidemijom koronavirusa, pogodio dodatni udarac od kojega bi se još teže oporavljala. Ovoga bi puta posljedice bile još složenije, jer je gospodarstvo, prema svim službenim pokazateljima, kako Vlade FBiH, tako i neovisnih analitičara, već dosad snažno uzdrmano", navode u priopćenju.

APH podsjeća kako je nedavno Vlada FBiH pristala na rješenje izgradnje novog tunela, umjesto rekonstrukcije postojećeg.

"U smislu ove inicijative koju upućujemo nadležnima, već su reagirala i druga relevantna udruženja, uz argumentirano ukazivanje na svu moguću rizičnost zaustavljanja prometa ispred tunela Crnaja - iz dana u dan - u dužem vremenskom razdoblju, te u periodu kad na toj dionici zimski uvjeti ionako ne pogoduju regularnom odvijanju prometa", navode iz APH.