ALUMINIJ SLUŽBENO POSTAO SLUČAJ Formirani predmeti protiv šest osoba, zadužilo ih više tužitelja

ALUMINIJ SLUŽBENO POSTAO SLUČAJ Formirani predmeti protiv šest osoba, zadužilo ih više tužitelja
Aluminij Mostar

Nakon što je Financijska policija Federacije BiH podnijela Tužiteljstvu HNŽ-a izvješće protiv šest osoba zbog kriminala u mostarskom “Aluminiju” teškog 204.5 milijuna maraka, formirani su predmeti protiv šest osoba, a zadužilo ih je više tužitelja, potvrdila je za hercegovina.info glasnogovornica Tužiteljstva Ana Raič. 

Financijska policija Federacije Bosne i Hercegovine, kako su javili sarajevski mediji, prošle godine je saslušala tada još aktualnog direktora Dražena Pandžu, te njegove prethodnike Marija Gadžića, Ružicu Udovičić, Nikicu Ljubića i Željka Kordića. Uz njih je saslušan i Vjekoslav Domljan, koji je kratko bio vršitelj dužnosti direktora.

Inspektori su češljali poslovnu dokumentaciju i korespodencije Aluminija od 1. siječnja 2014. do 10. srpnja 2019. godine. Tko je u lancu odgovornih osoba Aluminija najodgovorniji za njegov krah, a tko se tu našao silom funkcije utvrditi bi trebalo Tužiteljstvo HNŽ.

Podsjetimo, mostarski gospodarski div koji je hranio izravno gotovo tisuću, a neizravno više tisuća obitelji preminuo je u srpnju 2019., svega par minuta iza ponoći. Proizvodnja je stala, radnici kojima se do jučer zavidjelo ostali su bez posla. Uslijedio je i pokušaj prosvjeda nezadovoljnih radnika, što je vrlo brzo s više metoda suzbijanja otpora razbijeno. 

Neki djelatnici dobili su zamjenske poslove, neki otišli u EU, a neki su na birou, među 15 tisuća nezaposlenih Mostaraca. 

Zadnji direktor Dražen Pandža opet je direktor. Kontaktirali smo ga u Luci Ploče, gdje je direktor investicija i razvoja. Na upit da prokomentira izvješće financijske policije u kojem se nalazi i njegovo ime, te progovori o zadnjim danima i konačnom izdisaju Aluminija kazao je da nema komentara.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.